November 2018

Judith Sargentini rapporteur nieuwe Europese regels terugkeer uitgeprocedeerde asielzoeker

Brussel, 29 november GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini gaat namens het Europees Parlement aan de slag met de herziening van de bestaande Europese regels voor het uitzetten van personen die niet in de EU mogen blijven, naar hun land van herkomst. De huidige wet dateert uit 2008 en wordt door de EU-landen niet volledig toegepast. Desondanks vond de Europese Commissie het nodig in september een nieuw wetsvoorstel op tafel te leggen.

EU-klimaatbeleid: langetermijnstrategie Europese Commissie mist elke urgentie

Brussel, 28 november Woensdag is de Europese Commissie haar langetermijnstrategie voor een Europese CO2-neutrale economie gekomen. Onder het Parijsakkoord is afgesproken dat landen voor 2020 zo een strategie moeten ontwikkelen. De gepresenteerde tekst is de eerste stap in dit proces voor de EU. Bij GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout ziet vooral een gemiste laatste kans van de huidige Commissie: Dit is het laatste wat deze Europese Commissie zal voorstellen qua klimaat.

Raamwerk EU-energiebeleid tot 2030 zet stapje in goede richting

Straatsburg, 13 november - Het Europees Parlement heeft dinsdag drie stuks wetgeving aangenomen waarmee de ruggengraat van de Europese Energie Unie is neergezet. Daarmee staat het Europese energiebeleid tot 2030 grotendeels vast. GroenLinks-Europarlementariër en medeonderhandelaar Bas Eickhout: “Gezamenlijk vormen deze drie stukken wetgeving de ruggengraat van de Europese Energie Unie. We weten nu dat de EU minimaal 32,5 procent efficiënter om moet gaan met energie en 32 procent duurzame energie moet opwekken in 2030.”

Europarlement waarschuwt tegen afglijden Roemeense rechtsstaat

Straatsburg, 13 november - Het Europees Parlement heeft vandaag in een breed gesteunde resolutie zijn zorgen uitgesproken over waar het in Roemenië naar toe gaat met de rechtsstaat.  “Er zijn te veel aanwijzingen dat de rechtsstaat en democratie worden afgebroken. Dat kunnen we niet laten gebeuren”, zegt GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini. Zij is tevens rapporteur over Hongarije, waar de rechtsstaat en democratie ook afglijden.

EU-ministers zetten eerste stapje in aanpak Hongaarse regering

Brussel, 12 november – De Raad van Europese ministers heeft maandagmorgen een begin gemaakt met het bestrijden van de uitholling van de democratie en rechtsstaat in Hongarije. Dat zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini na haar gesprek met een aantal Europese ministers. ‘Ik ben blij dat we het door het Europees Parlement aangenomen Hongarije-rapport een eerste stap verder kunnen brengen.’