December 2018

Bas Eickhout: EU-deal aanpak wegwerpplastic baanbrekend

BRUSSEL, 19 december Het Europees Parlement en de EU-landen hebben woensdagochtend na een nacht onderhandelen, een overeenkomst gesloten over het reguleren van wegwerpplastic. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout is zeer tevreden: “Baanbrekend. Een paar jaar geleden was zulke wetgeving ondenkbaar geweest. Het toont de almaar groeiende invloed van groene politiek. Plasticvervuiling is een veelkoppig monster, we zijn er nog lang niet, maar dit is een heel grote stap in de goede richting. Er is een omschakeling in denken gaande.”    

Europese deal over CO2-normen nieuwe auto’s vanaf 2030

Brussel, 17 december Vandaag is er een compromis bereikt voor nieuwe Europese wetgeving die met ingang van 2030 de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s moet terugdringen. De Europese Commissie stelde een verlaging van 30 procent voor. Het Europees Parlement wilde met 40 procent een stap verder gaan. Tijdens de trialoog - Commissie, Parlement en Raad - is vandaag besloten tot een verlaging van de CO2-uitstoot met 37,5 procent.

Klimaattop: Regeringsleiders negeren maatschappelijke en wetenschappelijke roep om beter klimaatbeleid

KATOWICE, 15 december - Na twee weken onderhandelen eindigde zaterdagavond de 24e VN-klimaatconferentie in Polen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout nam deel aan de top met een delegatie van het Europees Parlement: "Dit had de klimaattop moeten worden die het grote gat tussen nationaal klimaatbeleid en de doelstelling van het Parijsakkoord zou dichten of op z’n minst zou verkleinen.  Dat is niet gelukt. Er is technische vooruitgang geboekt, maar de zo cruciale politieke vooruitgang is uitgebleven. Dat is onacceptabel en kan de EU worden aangerekend."

Grote meerderheid Europees Parlement stemt in met belasting voor techreuzen

STRAATSBURG, 13 december Het Europees Parlement heeft zojuist een duidelijk signaal afgegeven dat grote techbedrijven in Europa gewoon belasting moeten gaan betalen. Een overgrote meerderheid van het Parlement stemde in met een belasting voor bedrijven als Google, Facebook en Amazon. “Terwijl het Parlement akkoord gaat met deze belasting op techbedrijven, kleden de Europese ministers het Commissievoorstel uit. Het vetorecht van lidstaten werkt verlammend”, zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout.

Europese rechter stopt afzwakken van uitstootlimieten voor auto’s

13 december - Het Europees Hof van Justitie deed donderdagochtend uitspraak over de aanpassing van de Euro6-norm en vernietigt de foutmarges voor uitstootnormen bij autotesten op de weg. De Europese Commissie zwakte de limieten voor de uitstoot van stokstofoxide (NOx) af door een conformity factor te introduceren. De Groenen maakten in het Europees bezwaar tegen deze uitwerking van de wetgeving, maar kregen niet genoeg steun van andere partijen. De Europese rechter oordeelt nu alsnog tegen de conformity factor.

Geen EU-geld voor lidstaten die het niet nauw nemen met de rechtsstaat

STRAATSBURG, 13 december ´Het is noodzakelijk dat we strenger toezien op subsidies van de Europese Unie.´ Dat zegt GroenLinks Europarlementariër en Hongarije-rapporteur Judith Sargentini op de nieuwe maatregel om Europese subsidies te koppelen aan de staat van de rechtsstaat in een lidstaat. ´Europese subsidies zijn bedoeld om het leven van burgers in onze landen te verbeteren.

Nationale klimaatplannen onder vergrootglas in Katowice

Brussel, 6 december GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout is de tweede week van de 24ste klimaattop aanwezig in het Poolse Katowice. Deze top is de belangrijkste sinds in 2015 het Parijsakkoord werd gesloten. Dit jaar worden voor de eerste keer de nationale klimaatplannen onder de loep genomen. Ook worden de regels van het Parijsakkoord verder uitgewerkt. Kortom, voor het eerst sinds 2015 moeten er weer knopen doorgehakt worden.

Europarlementariër Bas Eickhout: Vetorecht bij belastingontwijking speelt multinationals in de kaart

Brussel, 4 december Weer laten de ministers van Financiën van de EU-landen kansen lopen om grote techbedrijven net als iedereen fatsoenlijk belasting te laten betalen. Dat zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout nadat de 28 ministers er vandaag niet in zijn geslaagd een akkoord te bereiken over het voorstel van de Europese Commissie voor een belasting op digitale diensten.