December 2019

Straatsburg, 17 december 2019 - GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik wil dat de Europese Commissie beter toezicht houdt op de besteding van Europese subsidies. Uit een gelekt rapport blijkt dat de Tsjechische premier Andrej Babiš miljoenen EU-landbouwsubsidies wegsluisde naar z’n eigen bedrijf. Strik: “Dit ondermijnt de rechtsstaat en schaadt het vertrouwen van mensen in de politiek. De EU moet snel zorgen dat regels die misbruik van EU-geld tegengaan ook daadwerkelijk worden toegepast.”

Straatsburg, 16 december 2019 - Vandaag is een akkoord bereikt over de Europese lijst die aangeeft welke investeringen duurzaam genoemd mogen worden: de ‘groene taxonomie’. Vorige week konden nationale regeringen hierover geen overeenstemming bereiken, vandaag stemden zij toch in. Bas Eickhout is hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement. 
 

Madrid, 15 december 2019 - Vandaag is na twee weken onderhandelen de VN-klimaattop (COP25) in Madrid beëindigd. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout leidde de delegatie van het Europees Parlement: "Het grote gat tussen het wereldwijde klimaatbeleid en de doelstelling van het Parijsakkoord is niet kleiner geworden. Dit moet gevolgen hebben voor de handelsgesprekken die de EU met de grootste dwarsliggers voert." 
 

GroenLinks verwelkomt de Green Deal die vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vandaag presenteerde. "Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar dat een Green Deal het centrale thema van de Europese Commissie zou zijn. Het plan bevat veelbelovende onderdelen waarop we graag verder samenwerken, maar het laat ook een paar grote kansen liggen. Om de Green Deal te verbeteren, verwacht ik dat de Commissie snel ingrijpt op het Europees landbouwbeleid en fossiele subsidies intrekt", aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Brussel, 3 december 2019 - GroenLinks is tevreden met de maatregelen die de Milieucommissie van het Europees Parlement wil nemen om de natuur beter te beschermen. Dit werd besloten met oog op de VN-biodiversiteitstop volgend jaar in China. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De Milieucommissie hamert erop dat de EU niet met lege handen mag afreizen naar China. Er moeten concrete Europese maatregelen komen, zoals uitbreiding van beschermde natuurgebieden in de EU.”