January 2020

Straatsburg, 16 januari 2020 - Met een grote meerderheid liet het Europees Parlement vandaag weten dat de Europese beschermde natuurgebieden - inclusief Natura 2000 - uitgebreid moeten worden. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Dit is een niet te onderschatten signaal. Waar Nederland spreekt over het wel, of niet afbreken van beschermde natuur, is op Europees niveau de discussie honderdtachtig graden anders.” 

Straatsburg, 15 januari 2020 - Zojuist sprak het Europees Parlement over de artikel 7-procedure die loopt tegen Polen wegens het afbreken van de Poolse rechtsstaat. De Europese Commissie maakte gisteren bekend dat zij via een dwangmaatregel eist dat de Poolse regering de omstreden tuchtkamer sluit, waaraan rechters verplicht hun beslissingen moeten voorleggen. GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik is blij dat de Commissie deze stap nu zet. Maar ze is ook kritisch op het optreden van de Europese regeringsleiders. 

Straatsburg, 15 januari 2020 - GroenLinks is tevreden met de reactie van het Europees Parlement op de Green Deal-plannen van Eurocommissaris Frans Timmermans. “Het Europarlement is duidelijk: de Green Deal is een goed startpunt maar op alle onderdelen moet meer gebeuren dan de Europese Commissie nu voorstelt”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, die namens de Europese Groenen over de tekst onderhandelde. 

Ongelijkheid terugdringen

Straatsburg, 14 januari 2020 - De Europese Commissie presenteerde zojuist de plannen voor de financiering van de Europese Green Deal. GroenLinks ziet echter dat het duurzame investeringsplan nog niet voldoende is om voor een echte doorbraak te zorgen. Het beloofde geld komt grotendeels uit reeds bestaande plannen voor de Europese meerjarenbegroting, waarin vergroening zeer te wensen over laat.