AANKONDIGING: Sargentini presenteert resultaat onderzoek rechtsstatelijkheid Hongarije 

Donderdag 12 april presenteert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini haar bevindingen over het onderzoek naar de stand van de Hongaarse democratie en rechtsstaat. Sargentini leidt dit onderzoek in opdracht  van het Europees Parlement. De hamvraag  is of de Hongaarse regering in de afgelopen jaren structureel de democratie en rechtsstaat heeft aangetast, en zo ja, of dat gevolgen moet hebben.

De Hongaarse regering voert structureel over de afgelopen jaren beleid uit dat tot grote zorgen heeft geleid bij Europarlementariërs. Beleid dat de Hongaarse en Europese burgers negatief raakt. Daarom besloot het Europees Parlement vorig jaar dat het opstarten van een artikel 7 procedure gewenst is en gaf  de commissie Burgerlijke Vrijheden  opdracht tot  een onderzoeksrapport. Het is voor het eerst dat het Europees Parlement een dergelijke procedure opstart.

De afgelopen maanden heeft Sargentini de situatie in Hongarije grondig onderzocht met een bezoek aan Boedapest, een publieke hoorzitting in Brussel,  gesprekken met diverse experts en het bestuderen van rapportages, rapporten en bevindingen van internationale organisaties, waaronder de opinies van de Commissie van Venetië en de Verenigde Naties. Samen met haar collega Europarlementariërs sprak zij experts van de Commissie van Venetië, de Lanzarote Commissie, de Raad van Europe, Fundamentele Rechten Agentschap, de Hongaarse ambassadeur en academici. Naast de commissie Burgerlijke Vrijheden buigen ook de commissies Cultuur, Begrotingscontrole, Constitutionele Zaken en Vrouwenrechten en gendergelijkheid over het onderzoek vanuit hun eigen expertise. 

Presentatie rapport in commissie burgerlijke vrijheden: donderdag 12 april om 9:00 uur, zaal 3C050 in PHS gebouw van het Europees Parlement.

Persconferentie: donderdag 12 april om 10:00 uur, in de persconferentiezaal van het Europees Parlement (PHS 0A50). Livestream is hier te volgen.

 
Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp