Aanpak jeugdwerkloosheid moet meer zijn dan doekje voor het bloeden

Straatsburg, 11 september 2013 - GroenLinks maakt zich zorgen over de Europese aanpak van jeugdwerkloosheid. Het Europees Parlement ging vandaag akkoord met een weinig kritische resolutie over die aanpak. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen pleit voor een echte verandering van het Europees economisch beleid: "Europese politici moeten eerst inzien dat hun crisispolitiek van de afgelopen jaren gefaald heeft."

De werkloosheid onder jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 in de EU bedraagt meer dan 23%. Het afgelopen jaar kwam de EU met een reactie op deze alarmerende cijfers. De EU trekt 8 miljard euro uit voor projecten om jongeren beter naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Dat zou moeten helpen om de belofte aan jongeren op een leer- of werkplek na maximaal vier maanden werkloosheid waar te maken.

Cornelissen vindt dat met alleen deze aanpak te weinig recht wordt gedaan aan de echte oorzaken van jeugdwerkloosheid: "Het EU-geld kan helpen om jongeren in landen waar de werkloosheid het hoogst is, toch ervaring te laten opdoen. Maar als de koers van het Europees economische beleid niet fundamenteel verandert, is het slechts een doekje voor het bloeden."

De Europese Commissie en ministers van Financiën blijven inzetten op snelle en harde bezuinigingen terwijl landen als Spanje, Italië en ook Nederland in een economische recessie verkeren. "Dat beleid heeft de afgelopen jaren juist banen vernietigd en moet dus dringend worden herzien”, aldus Cornelissen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp