Agressieve tabakslobby slaagt erin Europese voorstellen antirookbeleid af te zwakken

STRAATSBURG, 26 februari – GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout spreekt schande van de agressieve tabakslobby die het Europarlement de afgelopen maanden overspoelde. Die lobby leidde ertoe dat de Europese voorstellen om de tabaksrichtlijn te verstrengen om zo roken te ontmoedigen, woensdag in plenaire stemming nog flink werden afgezwakt. “Meer dan 160 lobbyisten van Philip Morris zijn erin geslaagd om voldoende Europarlementariërs te overtuigen om roken aantrekkelijk te houden.”

De verhouding tussen belangenbehartigers uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is volledig zoek, aldus Eickhout. Het bedrijfsleven beschikt over veel meer financiële middelen. Daarmee mobiliseert het een leger aan lobbyisten die hun stem doordrukken via Europarlementariërs die daar gevoelig voor zijn. “De tabakslobby laat zien dat deze ongelijke machtsbalans een bedreiging voor de democratie kan zijn. Uiteindelijk is het niet de stem van consumenten of van de Hartstichting die doorklinkt in de tabakswetgeving, maar die van de honderden tabakslobbyisten.”

De tabaksindustrie probeerde niet alleen door middel van stapels brieven Europarlementariërs te overreden om hun amendementen te steunen. Ze stuurden zelfs elektrische sigaretten en tabak per post. “De tabaksindustrie weet dat zok op zoek moet naar nieuwe, trendy producten om jonge klanten aan te boren”, stelt Eickhout. “Zo hoopt ze ook een nieuwe generatie aan het roken te krijgen. En bij het verslaafd krijgen van zoveel mogelijk jongeren aan hun nicotine wil ze geen strobreed in de weg gelegd krijgen.”

Er bestaan afspraken in VN-verband over de omgang met de tabakslobby, maar die wordt maar halfslachtig of zelfs niet nageleefd door het Europees Parlement. De Europese Groenen, waaronder GroenLinks, hebben onderling afgesproken om zich wel te houden aan de internationale afspraken. Ze beperken, voor zover die al plaatsvinden, alle gesprekken met de tabakslobby tot een absoluut minimum, maken ze openbaar en melden alle contacten in het lobbyistenregister.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp