Akkoord over democratische controle op Europees bankentoezicht

Straatsburg, 11 september 2013 - Gisterenavond sloten het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank een akkoord over de democratische controle op het nieuwe Europese bankentoezicht. De groene onderhandelaar Sven Giegold heeft daarvoor lang en hard moeten onderhandelen met de Europese Centrale Bank. Het Europees Parlement zal hoogstwaarschijnlijk instemmen met het eindresultaat, waardoor de ECB het bankentoezicht volgend jaar op zich kan nemen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met het resultaat: "Europees bankentoezicht is dringend nodig om eindelijk het vertrouwen te herstellen in het nog altijd wankele Europese bankwezen. Maar deze reuzenstap in de geschiedenis van Europese integratie kan alleen plaatsvinden onder de voorwaarde van meer democratische controle. Het Europarlement heeft daar onder leiding van de Groene fractie voor gezorgd."

Het Europees Parlement dwong een aantal belangrijke rechten af om de nieuwe toezichthouder te controleren. Het parlement krijgt het recht om de voorzitter van de toezichthouder te benoemen en om de ontslagprocedure in te leiden. Het Europarlement krijgt toegang tot de notulen van de belangrijkste besluiten van de nieuwe raad van toezichthouders. Ook kan het Europees Parlement een parlementaire enquête houden waaraan de ECB moet meewerken.

Eickhout: "Hiermee is de eerste pijler van de bankenunie voltooid. Nu is het zaak dat de aarzelende regeringsleiders voortgang maken met de andere onderdelen van de bankenunie die al te lang op zich laten wachten."

Het Europees Parlement stemt donderdag over het bereikte akkoord over het nieuwe Europese bankentoezicht.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp