Bas Eickhout: Gebruik chroom-6 in auto-industrie te makkelijk toegestaan

Brussel, 11 december De Nederlandse regering mag niet toestaan dat chroom-6 voor galvaniseren in de auto-industrie weer twaalf jaar langer mag worden toegepast. Dat zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout op de plannen die de Europese Commissie daarvoor heeft.

 

Woensdag bespreken de EU-landen het voorstel, en het dreigt zomaar aangenomen te worden. Eickhout: "Het voorstel is onacceptabel. Ten eerste omdat we een veilige alternatieve methode hebben die reeds in gebruik is. Ten tweede omdat het in veel gevallen om puur decoratieve toepassing gaat. Hoe halen ze het in hun hoofd om werknemers en omwonenden van de fabrieken dan zoveel extra jaar onnodig risico te laten lopen. De Nederlandse regering moet dit tegenhouden."

 

Chroom-6 kennen we in het Nederlandse debat als een zeer schadelijke substantie in verf voor bruggen en militaire voertuigen. In Europa wordt momenteel ook over het goedje gesproken. De auto-industrie gebruikt het namelijk voor 'galvaniseren' - het bedekken van voorwerpen met een dun laagje metaal. Denk bijvoorbeeld aan de glimmende auto-logo's. Hier wordt chroom-6 voor gebruikt. Nadat het is aangebracht, verandert het in het onschadelijke chroom-3. Echter, de werknemers die het aanbrengen, en de mensen die in de omgeving van de fabriek wonen lopen het risico in direct of indirect contact met het materiaal te komen. En dat terwijl het een zogenoemde non-threshold substance is - er is geen veilig niveau bekend, elke blootstelling kan in potentie kanker veroorzaken.

 

Eickhout: "Laten we onze oren alsjeblieft niet naar de auto-industrie laten hangen. Mensen willen een EU die belangen van mens en milieu boven economische belangen stelt. Een EU die innovatieve bedrijven helpt met slimme regelgeving, in plaats van de gevestigde en vervuilende industrie in het zadel te houden. Dit is een schoolvoorbeeld van waar het fout dreigt te gaan. Ik verwacht een zeer proactieve houding van de Nederlandse regering in deze kwestie. Dat is helaas absoluut geen gegeven. In Brussel staat Nederland erom bekend autorisatie-voorstellen van de Europese Commissie voor het verlengd toestaan van bepaalde toepassingen van schadelijke chemicaliën, altijd vrijwel blindelings over te nemen. 

 

Woensdag bespreken de lidstaten het voorstel van de Europese Commissie. Als er een gekwalificeerde meerderheid voor de voorstellen is, wordt het aangenomen. Zo niet, dan moet de Commissie terug naar de tekentafel.

 

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook