Bas Eickhout gekozen tot lijsttrekker van de Europese Groenen

Bas Eickhout gekozen tot lijsttrekker van de Europese Groenen:

 

‘We staan voor verandering. Voor een Europa dat investeert in mensen en klimaat’

 

 

Berlijn, 24 november Bas Eickhout (42) is zaterdag in Berlijn gekozen tot lijsttrekker van de Europese Groenen. ‘Het is tijd voor verandering. Ik ben voor een sterk Europa, en dat moet er weer zijn voor de mensen die er leven, wonen en werken. Een Europa dat een vuist maakt tegen klimaatverandering. Voor dat Europa ga ik me inzetten.’ Die boodschap gaf Eickhout, GroenLinks-lijsttrekker voor het Europees Parlement, na zijn verkiezing tot lijsttrekker (‘spitzenkandidaat’) van de Europese Groenen.

 

Jesse Klaver: ‘Bas Eickhout is een droomlijsttrekker voor de Europese Groenen. Bas is al jarenlang de meest toonaangevende politicus in Europa in de strijd tegen klimaatverandering. Duitsland, België, Luxemburg, Nederland: op heel veel plekken in West-Europa zijn groene partijen bezig aan een stormachtige opkomst en zijn zij de belangrijkste uitdager van de gevestigde partijen. Als GroenLinkser ben ik trots dat Bas Eickhout al die groene bewegingen in Europa gaat aanvoeren.”

 

Eickhout en de Duitse Ska Keller (37) vormen vanaf vandaag een duo-leiderschap, zoals bij de Europese Groenen gebruikelijk is. Eickhout werkte de afgelopen jaren op dossiers rond milieu, klimaat, financiën en sociaal beleid; Keller houdt zich bezig met handel, immigratie en jongeren.

 

Eickhout staat voor een sterk, maar ander Europa. ‘Europa is te lang in de greep geweest van multinationals voor wie winst, groei en concurrentie alles is. Dat is ten koste gegaan van een sociaal Europa dat in iedereen investeert en waar iedereen mee kan doen. Het is tijd voor verandering. Voor Europa waar iedereen meetelt. Waar het draait om mensen, niet om multinationals.’

 

Er trekt een Groene golf over Europa, merkt Eickhout op. Hier in Duitsland waar de Groenen het geweldig hebben gedaan in de recente lokale verkiezingen, en waar de Groenen maar blijven stijgen in de peilingen. Dat zien we ook elders in Europa. Ook GroenLinks in Nederland blijft groeien. ‘En dit is nog maar het begin. Ik heb heel veel zin om die beweging aan te voeren.’

 

Eickhout is sinds 2009 Europarlementariër voor GroenLinks. Hij houdt zich bezig met milieu, klimaat, energie en landbouw. Hij zet zich tegelijkertijd in voor het aanpakken van belastingontwijking door multinationals. ‘Ook als het om klimaat gaat moeten de vervuilers betalen en moeten grote bedrijven hun deel betalen.’

 

Eickhout studeerde chemie en milieukunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarna werkte hij als onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij schreef mee aan het rapport van het IPCC, de VN-organisatie dat de risico’s van klimaatverandering in kaart brengt. Hij deed en doet mee aan tal van klimaattops (Parijs, Kopenhagen en Katowice) en was gesprekspartner van de Amerikaanse voormalig vice-president Al Gore.

 

Als student werd Eickhout politiek actief voor GroenLinks. Hij is  vicevoorzitter van de Groene fractie in het Europees Parlement. Hij is rapporteur op tal van dossiers. Een van zijn laatste resultaten is het aanpakken van de CO2-uitstoot door vrachtwagens en autobussen.

 

Dagblad Trouw zette Eickhout in 2014 op nummer één in De Duurzame 100 omdat hij een onvermoeibare vechter is voor een beter, krachtiger en doeltreffender klimaatbeleid.

 

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp