Bas Eickhout (GroenLinks) roept Shell op de banden met Poetin te verbreken

Vanochtend voert GroenLinks actie bij de aandeelhoudersvergadering van Shell. Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks bij de Europese Verkiezingen: "Koninklijke Shell lijkt blind voor mensenrechtenschendingen in Rusland en voor de desastreuze gevolgen voor het milieu." Eickhout is met enige tientallen GroenLinksers aanwezig voor het Circustheater, waar de aandeelhoudersvergadering wordt gehouden. Ze tonen er, opgehangen aan hoogwerkers,  een metershoge cartoon omdat zij willen dat Europa en Shell de banden met Poetin verbreken.

Eickhout vraagt Shell haar koers te verleggen en steun uit te spreken voor z’n pleidooi om de Europese Unie energie onafhankelijk te maken. “In sommige landen van de Europese Unie bedient Poetin nu letterlijk de lichtknop en de thermostaat.” GroenLinks stelt dat het tijd is voor een Groene Europese EnergieUnie. Eickhout: “Dagelijks importeren de EU-landen ruim een miljard aan fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Dat geld kunnen we investeren in de EU in plaats van de portemonnee van types als Poetin te spekken. Daar is een sterker Europa voor nodig. Want dan kunnen we een vuist vormen tegen regimes als van Poetin." Lees hier het plan voor de EnergieUnie

Shell werkt intensief samen met het Rusland van Poetin. Shell-topman Ben van Beurden had onlangs nog een uitgebreide ontmoeting met president Poetin, middenin de Oekraïnecrisis op 18 april.  Shell kreeg toen van Poetin groen licht voor een groot samenwerkingsproject met Gazprom bij Sachalin om meer aardgas te produceren. Shell is ook partner van Gazprom bij de exploitatie van Noordpoololie, waar onder meer Greenpeace fel tegen protesteert. Eickhout: “Terwijl de roep om boycots van Rusland steeds sterker klinkt, haalt Shell de banden met Poetin z’n regime juist aan. Met Poetin moet je geen biertje drinken, maar moet je duidelijke daden stellen. Dat betekent dat de gas- en olieleidingen vanuit Rusland naar Europa zo snel mogelijk  dicht moeten kunnen.”

GroenLinks wijst al jaren op de risico’s van investeringen in fossiele energie. Juist als Shell en Nederland een rol willen blijven spelen is het cruciaal de bakens te verzetten, meent Eickhout: “Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwt voor klimaatverandering. De carbonbubble zou een volgende financiële crisis kunnen zijn. Als ik aandeelhouder zou zijn zou ik het wel weten: op naar duurzaam!”

Ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is bij de actie. Zij wil dinsdag in het Mondelinge Vragenuur Kamervragen stellen aan minister Kamp over de waarschuwing van Standard & Poor’s voor de fossiele 'bubble.'

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp