Bas Eickhout wordt rapporteur wetgeving duurzaam beleggen

BRUSSEL, 11 juli - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is aangesteld als rapporteur van het Europees Parlement voor het definiëren van duurzame beleggingen. Hij leidt de behandeling in het Europees Parlement en de onderhandelingen met de Raad van Ministers van een Europese wet die investeringen in een duurzame richting moeten duwen.

Eickhout: “De financiële sector is onmisbaar om het klimaatakkoord van Parijs en de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen te halen. Maar we gaan het grote geld alleen in de goede richting duwen als de politiek de weg wijst.”

GroenLinks dringt sinds jaren bij de Europese Commissie aan op verduurzaming van het financiële systeem. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis gaf in maart van dit jaar gehoor aan deze oproep en presenteerde een actieplan voor sustainable finance. In mei volgde een wetsvoorstel voor een raamwerk voor duurzame beleggingen (ook wel een taxonomie genoemd). De definities van duurzame economische activiteiten kunnen vervolgens gebruikt worden door private en publieke financiële spelers. Op die manier wordt voorkomen dat aandelen of obligaties die als ‘groen’ geadverteerd worden, in werkelijkheid vervuilende activiteiten financieren.

Eickhout wil echter ook de discussie aangaan over hoe het raamwerk ervoor kan zorgen dat duurzaam investeren mainstream wordt. “We moeten uitkijken dat we alleen een niche creëren van duurzame beleggingen. Deze wetgeving moet er ook aan bijdragen dat juist de grote geldstromen van grijs naar groen worden verlegd.”

Eickhout presenteert in het najaar zijn wijzigingsvoorstellen aan de commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp