Betere Europese regelgeving: Europarlement maakt einde aan plastic tasjes

STRAATSBURG, 28 april - Het Europees Parlement stemde dinsdagmiddag in met een wetsvoorstel om het gebruik van plastic tasjes drastisch te verminderen. Er ging een flinke strijd tussen het Europarlement en de Europese Commissie aan vooraf omdat de nieuwe eurocommissaris Frans Timmermans de wetgeving geen 'betere regelgeving' vond, ondanks dat het helpt om de plastic soep in onze zeeën flink terug te dringen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is zeer tevreden dat Europa eindelijk actie onderneemt tegen het grote probleem van de plastic soep: “Ieder jaar sterven miljoenen zeedieren vanwege plastic in hun maag. Doordat we nu in Europa stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen, kunnen we dat voor een groot deel voorkomen.”

De cijfers liegen er niet om. In 2010 werden er 88 miljard plastic tasjes voor eenmalig gebruik gebruikt. Een groot gedeelte hiervan eindigt in het water. Ruim zeventig procent van het zwerfvuil in onze Europese zeeën is plastic, deze plastic soep bestaat vervolgens weer voor maar liefst zeventig procent uit plastic tasjes.

De wetgeving werd door het Europarlement geloodst door de Deense Groene Europarlementariër Margrete Auken. Ondanks dat ze erin slaagde om een akkoord tussen de Europese ministers en het Europees Parlement voor elkaar te boksen, leek de nieuwe Europese Commissie roet in het eten te gooien. Eickhout: “Eurocommissaris Timmermans dreigde het wetsvoorstel onder het mom van overbodige Brusselse regelgeving te torpederen. Dankzij vasthoudendheid van mijn collega Auken is hij daar niet in geslaagd.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook