Bevindingen speciale commissie belastingontwijking smaken naar meer

STRAATSBURG, 26 oktober - De speciale commissie die het Europees Parlement op initiatief van de Groenen instelde naar aanleiding van Luxleaks presenteerde afgelopen avond haar eerste bevindingen. Philippe Lamberts, fractievoorzitter van de Europese Groenen en initiatiefnemer van dit onderzoek stelt vast dat er al veel op tafel is gekomen. Tegelijk smaken de bevindingen naar meer. Hij wil daarom dat de commissie meer tijd krijgt om dieper op de zaak in te gaan.

Lamberts: “De commissie komt met waardevolle aanbevelingen om belastingontwijking tegen te gaan ondanks dat multinationals weigerden voor de commissie te verschijnen en zowel lidstaten als de Europese Commissie geen volledige medewerking verleenden. De voorstellen van de speciale commissie belastingontwijking zouden alleen maar beter en concreter worden wanneer deze meer tijd zou krijgen om met deze betrokkenen te spreken.”

De Europese Groenen dringen nu bij andere groepen erop aan om het mandaat van de commissie te verlengen. Lamberts wijst op onder andere de Starbucks-zaak die vorige week Nederland in een slecht daglicht stelde. “Dit is een voorbeeld van hoe multinationals op illegale wijze belasting ontwijken. Er is daarom alle reden om dieper op dit soort praktijken in te gaan. Totnutoe blokkeerden zowel Juncker als Dijsselbloem een gedegen onderzoek van het Europees Parlement. Het is met de bevindingen die we nu hebben tijd voor hen om nog eens na te denken of zij blijven weigeren om de commissie te voorzien in de benodigde informatie.”

Het aangenomen rapport onderstreept dat de lidstaten hebben gefaald in het toepassen van Europese regelgeving zoals staatssteun en het uitwisselen van belastinggegevens. Daarnaast is het rapport kritisch over de Europese Commissie die onvoldoende haar macht heeft gebruikt om paal en perk te stellen aan belastingontwijking. “Transparantie van tax rulings is de sleutel in combinatie met country-by-country-reporting voor grote bedrijven. Dan is publiek bekend waar multinationals een scheve schaats rijden.” Lamberts voegt daar nog aan toe dat het beschermen van klokkenluiders ook verbeterd zal moeten worden. “Degene die Luxleaks aan de kaak stelde werd aan de schandpaal genageld. Dat is de omgekeerde wereld.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook