Bewaarplicht telecomgegevens schendt Europese grondrechten

Straatsburg, 13 december 2013 - De Europese bewaarplicht voor telecomgegevens is in haar huidige vorm niet verenigbaar met de grondrechten. Dat stelt de Advocaat-Generaal in een belangrijk advies aan het Europese Hof van Justitie dat zich over de zaak buigt. De kans is groot dat het Hof de conclusies van de Advocaat-Generaal overneemt. In dat geval verwacht GroenLinks van eurocommissaris Malmström dat zij snel met een voorstel komt om de bewaarplicht af te schaffen.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is verheugd over het advies. “Wij vonden het altijd al een onzinnig idee om alle telecomgegevens te bewaren. De Europese Commissie is er nooit in geslaagd te bewijzen dat de maatregel iets oplevert, maar ondertussen is het wel heel schadelijk voor de privacy van iedereen in Europa.”

Waar en met wie je belt, wanneer je online bent en met wie je mailt; op grond van de bewaarplicht moeten telecom- en internetproviders al die gegevens langdurig opslaan, ten behoeve van politie en inlichtingendiensten.

Als het Hof de conclusies overneemt, of nog verder gaat, moet Eurocommissaris Cecilia Malmström zo snel mogelijk een voorstel indienen om een einde te maken aan de bewaarplicht, vindt Sargentini. “Met een paar pleisters komen we er niet. Deze wet is een slecht idee geweest en dat weet de Commissie. Dus laten we er een einde aan maken. Maar mocht de Commissie toch proberen om de wet te repareren, dan zal GroenLinks er in het Europees Parlement alles aan doen om de bewaarplicht alsnog te torpederen.”

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook