Brede steun voor herverdelen vluchtelingen

STRAATSBURG, 9 september - Vandaag heft het Europees Parlement brede steun uitgesproken over het mechanisme om vluchtelingen eerlijker te verdelen over Europa. In het rapport, opgesteld door Ska Keller van de Groenen, steunt het Europees Parlement een bindende verdeelsleutel en stelt zij dat rekening gehouden moet worden met de plaatsingsvoorkeuren van vluchtelingen. Ondertussen wordt onder leiding van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini onderhandeld over een bredere resolutie over migratie, mede in het licht van de State of the Union die Juncker vandaag uitsprak.

Sargentini: “Het is duidelijk dat de Dublinverordening niet langer stand kan houden. De druk op de zuidelijke lidstaten is te groot en solidariteit is cruciaal.”

In het voorjaar stelde de Commissie voor veertigduizend Syrische en Eritreese vluchtelingen uit Griekenland en Italië te herverdelen. Na maandenlang gesteggel kwamen de Europese ministers in juli moeizaam tot een akkoord: 32,256 vluchtelingen. De Burgerlijke Vrijheden-commissie van het Parlement nam, onder leiding van de Groenen, versneld haar positie aan, om de EU-ministers tot actie te manen. “We zien overal in Europa initiatieven van burger, we zien dat de Europese Commissie actie wil, maar de lidstaten trappen op de rem.”

Terwijl iedereen nog wacht op de werkelijke herverdeling van de initiële 40,000, is de Commissie met een nieuw voorstel gekomen om dat GroenLinks zeer verwelkomt. “EU-landen kunnen en moeten meer doen om de vluchtelingencrisis aan te pakken,” aldus Sargentini die de onderhandelingen leidt over de migratieresolutie die morgen in stemming komt. “Daarom roepen wij in de migratieresolutie op voor meer veilige en legale manieren van migratie. Bovendien wil ik dat asielzoekers moeten kunnen werken en studeren in afwachting van hun status. Niemand is ermee gebaat dat zij wegkwijnen tijdens hun aanvraagprocedure en daarmee nog moeilijker een doorstart kunnen maken.” 

 

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook