Burgerinitiatief: Europese Commissie verzuimt recht op water te beschermen

BRUSSEL, 19 maart 2014 - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is niet tevreden over de reactie van de Europese Commissie op het eerste succesvolle Europese burgerinitiatief Right2water, dat zich verzet tegen de privatisering van watervoorziening. De Europese Commissie maakt slechts vage beloftes en verzuimt om wetgeving voor te stellen die het recht op water en sanitaire voorzieningen beschermt.

“Dit is een te slap antwoord op 1,9 miljoen Europeanen die hun zorgen uitten over de beschikbaarheid van drinkwater”, reageert Eickhout. “De  Europese Commissie moet kraakhelder  maken dat de EU nooit zal aandringen op de privatisering van watervoorziening.”

GroenLinks was hoopvol na het besluit van eurocommissaris Michel Barnier om watervoorzieningen uit te zonderen van de nieuwe concessierichtlijn over publiek-private samenwerking. Maar ondertussen is de Europese Commissie nog steeds medeverantwoordelijk voor de privatisering van water die zich voltrekt in Griekenland en Portugal als voorwaarde voor financiële noodsteun. Deze hervormingen kwamen er mede op aandringen van de Trojka waarvan ook de Europese Commissie deel uitmaakt.

De Europese Commissie rept met geen woord over de inwoners van deze landen die hun watervoorziening zien verslechteren”, aldus Eickhout. “En daarmee doen ze de ondertekenaars van het burgerinitiatief geen recht.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook