Circulaire Economie: Europees Parlement toont ambitie

STRAATSBURG, 14 maart - Van het Europees Parlement moet de Europese afvalwetgeving flink op de schop. “Het storten van afval is niet meer van deze tijd”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. “Het zit boordevol grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden.” Ook het verbranden van afval wil het Europees Parlement aan banden leggen. “Dit heeft gevolgen voor Nederland. Ons land is verslaafd aan afvalverbranding.”

Dinsdag stemde het Europees Parlement over de afvalzijde van het circulaire economie voorstel dat eurocommissaris Frans Timmermans eind 2015 in afgezwakte vorm lanceerde. Eickhout: “Het Europees Parlement gaat grotendeels terug naar de voorstellen van de voorganger van Timmermans en scherpt het op een aantal onderdelen zelfs verder aan”.

“Dit is wetgevende duidelijkheid waar innovatieve bedrijven wat aan hebben. Pogingen van de christendemocraten om de positie van het Europees Parlement af te zwakken zijn gelukkig mislukt.”

 Een aantal aanscherpingen die het Europees Parlement door wil voeren:

  • Het storten van afval is in 2030 op vijf procent na uitgebannen.
  • De recyclingdoestellingen worden opgeschroefd.
  • Vergaande voorstellen om voedselverspilling en zwerfafval tegen te gaan.
  • Meer afval gescheiden inzamelen.
  • Strikte eisen om het gebruik van giftige stoffen uit te faseren.
  • Gesorteerd afval mag, op het residu na, niet meer verbrand worden.

 

Volgens Eickhout heeft dat laatste punt voornamelijk gevolgen voor Nederland: “We hebben een enorme overcapaciteit aan verbrandingsovens. We importeren zelfs afval uit andere landen.” Dat wordt straks moeilijker. Lidstaten moeten meer afval gaan sorteren, en als het eenmaal gesorteerd is, mag het niet meer verbrand worden. “Kortom, ook Nederland moet aan de bak om de economie circulair te maken.”

De uitkomst van de stemming vormt het onderhandelingsmandaat van het Europees Parlement. Nadat ook de lidstaten hun positie hebben ingenomen, kunnen de onderhandelingen voor de uiteindelijke wetsteksten beginnen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook