Commissie Werkgelegenheid Europarlement zet door op vrouwenquota

BRUSSEL, 9 juli 2013 - De commissie Werkgelegenheid van het Europees Parlement sprak zich vandaag krachtig uit over vrouwen aan de top. Voorstellen van de Europese Commissie om aan de vrijblijvendheid een einde te maken, worden breed gedeeld. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen schreef de opinie van de commissie Werkgelegenheid. Zij kreeg grote steun voor de aanpak van het old-boys-network.

“Het is hoog tijd voor een stevige stok achter de deur voor mannenbolwerken in het bedrijfsleven. Het is 2013,” stelt Cornelissen. "Het percentage vouwen in Raden van besturen in Europa blijft ondanks decennia van mooie woorden bedroevend laag. Vrijwillige goede voornemens hebben het verschil niet gemaakt en dus zullen bedrijven die stelselmatig nalaten actie te ondernemen, gedwongen moeten worden hun raden open te stellen voor de andere helft van de wereldbevolking."

Het Europees Parlement discussieert over de wet voor meer vrouwen in de bedrijfstop in verschillende commissies. De plenaire stemming staat gepland voor oktober. Verschillende lidstaten hebben al de kont tegen de krib gegooid, maar volgens Cornelissen zullen zij nu toch echt de discussie aan moeten gaan met het Europees Parlement. "De invloed van mannenbolwerken is ook in Nederland enorm. Nederland loopt in Europa achter met de participatie van vrouwen aan de top. Alle reden dus de ogen te openen in plaats van de rug te keren naar het Europees Parlement."

De Groenen in het Europees Parlement zijn een online actie gestart om het belang van vrouwen aan de top te onderstrepen. Iedereen kan met een muisklik de parlementariërs in eigen land aanmoedigen om te pleiten voor in plaats van tegen deze wet. In meerdere EU lidstaten wordt daar al gretig gebruik van gemaakt: Get Women on Board

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook