Conflictmineralenwet al een klein beetje beter

BRUSSEL, 14 april - De Commissie Internationale Handel in het Europarlement stemde vandaag over het wetvoorstel conflict mineralen. Een meerderheid stemde voor bindende transparantieregels voor bedrijven die ruwe grondstoffen importeren. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini diende meer dan honderd amendementen in om de wetgeving aan te scherpen. De plenaire stemming in mei zal moeten uitwijzen of het Europees Parlement de ambitieuze voorstellen van de commissie Ontwikkelingssamenwerking volgt, of die van de conservatie handelscommissie.

Europarlementariër Judith Sargentini: "Dit is een eerste stap op weg naar een ambitieuze wetgeving die een einde maakt aan de handel in conflictmineralen. Om te voorkomen dat wij met onze aankopen de strijd van gewapende groepen en rebellen in landen als Congo en Colombia financieren, is het opleggen van verplichtingen aan slechts een kleine groep bedrijven die ruwe mineralen importeren niet genoeg."

GroenLinks wil dat de verplichtingen moeten ook gelden voor de importeurs van halffabricaten en eindproducten. Pas als álle Europese bedrijven transparant moeten zijn over de herkomst van de mineralen die ze gebruiken kan Europa voorkomen dat bloedmobieltjes onze markt binnenkomen en indirect oorlogen en conflict worden gefinancierd.

Sargentini: "Tijdens de plenaire stemming in mei hebben we een nieuwe kans om de wet verder aan te scherpen en te zorgen dat de verplichtingen gelden voor alle bedrijven. We hebben de positie van de Commissie Internationale Handel  al laten opschuiven van steun voor vrijwillig naar steun voor bindend. Nu gaan we proberen een meerderheid te krijgen voor de rest van onze voorstellen die door de commissie ontwikkelingssamenwerking breed gesteund werden."

Het huidige voorstel richt zich enkel op de mineralen tin, wolfraam tantaal en goud, terwijl rebellengroepen ook flink geld verdienen met grondstoffen als koper en nikkel. "We zullen daarom in mei strijden voor een uitbreiding van het aantal mineralen in het voorstel," aldus Sargentini.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook