Deze week in het Europees Parlement: prioriteiten van 11 tot en met 14 april

Glyfosaat

Woensdag stemt het Europees Parlement over een resolutie die oproept om het landbouwgif glyfosaat niet opnieuw goed te keuren voor verkoop op de Europese markt tot er duidelijkheid is over het effect op de gezondheid. Onderzoek van 's werelds belangrijkste kankerinstituut (IARC) toont aan dat glyfosaat een kankerverwekkend effect op mensen lijkt te hebben. Desalniettemin willen de Europese Commissie en een groot aantal lidstaten verkoop van het gif opnieuw toestaan voor de maximale termijn van 15 jaar. Dat zou volledig ingaan tegen het voorzorgsprincipe waar EU-beleid op gestoeld hoort te zijn.

EU-PNR

Deze week stemt het Europees Parlement in met het wetsvoorstel massaal vliegpassagiersgegevens op te slaan (EU-PNR): persoonlijke gegevens van burgers die vliegen van Amsterdam naar bijvoorbeeld Reykjavik of Barcelona worden in een database opgeslagen. Onder de mom van terrorismebestrijding wordt dit voorstel door de lidstaten en de grote partijen in het Europees Parlement er doorheen gejast terwijl het evident onrechtvaardig inbreuk maakt op onze privacy en zonder dat het oordeel van de Europese rechter over PNR wordt afgewacht. We moeten juist investeren in betere en intensievere politie- en justitiesamenwerking in plaats van het creëren van verdere overvloed aan gegevens dat ten koste gaat van goed politiewerk.

Panama Papers

Deze week debatteert  het Europees Parlement voor het eerst over de Panama Papers. Op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini zijn lidstaten sinds vorig jaar verplicht een openbaar register voor uiteindelijk belanghebbenden (het UBO-register) aan te leggen: het register maakt het mogelijk om te weten wie achter schimmige constructies schuilt en daarmee heimelijk geld doorsluist, en kan dus een belangrijke rol spelen in het bestrijden van deze praktijken. GroenLinks dringt er bij lidstaten op aan sneller de vierde anti-witwasrichtlijn om te zetten en een ruim toegankelijk openbaar register in werking te stellen. Begin juni komt de Europese Commissie met een herziening van deze vierde richtlijn en dan is het zaak om belastingontwijking en trusts harder aan te pakken dan nu mogelijk is.

Gegevensbescherming

Het Europees Parlement zal aanstaande donderdag definitief instemmen met de nieuwe wet gegevensbescherming. Over de nieuwe wet is vier jaar onderhandeld, onder leiding van de Groene Europarlementariër Jan Albrecht. De wet bevat belangrijke verbeteringen volgens Europarlementariër Judith Sargentini: “Persoonsgegevens zijn veel belangrijker geworden in de afgelopen tien jaar en worden steeds argelozer gebruikt en misbruikt. Daarom is het goed dat de EU kiest voor betere bescherming en hogere boetes bij overtreding.”

Transparantie belastingafdrachten

De Europese Commissie presenteert dinsdag eindelijk een voorstel dat grote multinationals verplicht om hun belastingafdrachten per land openbaar te maken. GroenLinks pleit al jaren voor een dergelijke wet en zorgde er eerder al voor dat deze verplichting voor banken geldt. GroenLinks vindt dat de Europese Commissie en de 28 lidstaten veel te traag reageren op de belastingschandalen die onder andere Luxleaks, Swissleaks en nu Panama-leaks aan het licht hebben gebracht. Het Commissievoorstel lijkt ambitieuzer te zijn geworden na Panama-leaks, maar de Europese Groenen zullen proberen het verder aan te scherpen om te zorgen dat belastingontwijking makkelijker aan het licht komt.

Handelsgeheimen

Het Europees Parlement stemt op donderdag over een wet die handelsgeheimen een betere bescherming biedt. GroenLinks is fel tegen deze wet die het voor klokkenluiders moeilijker maakt om fraude te onthullen. Misstanden zoals het frauderen met emissienormen door Volkswagen, het faciliteren van belastingontwijking door Mossack Fonseca, of de dodelijke afloop van medicijnentests in Frankrijk blijven dan in de toekomst wellicht onder de pet. Ook maakt de wet het moeilijker voor werknemers om hun opgedane werkervaring mee te nemen naar een ander bedrijf.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook