Duitse inlichtingendienst tapte Nederlandse internetverbindingen af voor NSA

BRUSSEL, 28 mei 2015 - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini maakte donderdag samen met het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz aanvullende gegevens (pdf) bekend over de omvang van het aftappen van Nederlandse internetverbindingen door de Duitse inlichtingendienst BND. Eerder deze week gaf minister Ronald Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij niet over aanwijzingen beschikte dat Nederlandse gegevens op grote schaal zouden worden afgetapt door Duitsland.

De nieuwe gegevens lijken aan te tonen dat talloze lijnen in 2005 zijn gesplitst en doorgegeven aan de BND, die ze vervolgens doorgaf aan de Amerikaanse geheime dienst NSA. Ze wil opheldering van de Europese Commissie, onder andere over het misbruik van de uitzondering voor nationale veiligheid in Europese verdragen. “Als EU-landen elkaar gaan bespioneren in opdracht van de NSA, verliezen ze allemaal. We worden dan allemaal minder veilig en het schaadt onze bedrijven. Europese veiligheid is ook nationale veiligheid. De Europese Commissie moet ingrijpen om duidelijk te maken waar het nationale belang ophoudt en het Europese begint.”

De 73 lijnen staan op een prioriteitenlijst van transitlijnen die vanaf Rotterdam of Amsterdam naar andere landen in Frankfurt zijn onderschept. Ook beschikt GroenLinks over een getekend contract tussen de BND en Deutsche Telekom, dat de laatste tot onderschepping van doorgaand buitenlands transitverkeer verplicht. Ook wordt duidelijk dat de onderschepping niet beperkt is tot de 73 vermelde lijnen, maar dat volledige glasvezelkabels waarop deze zijn ondergebracht zijn opengesteld voor de BND en de NSA.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook