E-privacy: Europarlement stelt paal en perk aan datagraaien

BRUSSEL, 19 oktober - Het Europees Parlement wil de privacy van Europeanen beter beschermen tegen grote bedrijven. Een stevige wet moet voorkomen dat bedrijven privégegevens van gebruikers van bijvoorbeeld apps misbruiken. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stelt tevreden vast dat het Europees Parlement privacy boven de belangen van de industrie zet in de commissiestemming van vanochtend over de E-privacywet. 

Sargentini: “Ondanks de zware lobby vindt een meerderheid dat burgers beter beschermd moeten worden tegen datagraaien van bedrijven. Zonder jouw toestemming mogen bedrijven niet langer jouw gegevens doorsluizen en moeten apps standaard in de meest privacyvriendelijke stand staan.”

De verordening ‘Regulation concerning the respect for private life and the protection of personal data in electronic communications’ regelt de privacy bij surfen over het internet waaronder ook het gebruik van cookies valt. Deze verordening beperkt de mogelijkheden van de industrie om zonder expliciete toestemming ons gedrag online te volgen om daarmee gerichte advertenties te tonen en het verbiedt het ‘offline tracken’ waarbij burgers zonder het te weten gevolgd worden op hun wandeling door een winkelstraat. 

Het Europees Parlement gaat nu in onderhandeling met de EU-lidstaten om tot definieve wetgeving te komen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook