Een solidair Europees beleid moet bootvluchtelingedrama's voorkomen

STRAATSBURG, 23 oktober - Het Europarlement riep vandaag op tot een solidair asielbeleid waarin het redden van mensenlevens voorop staat en waarin de Europese lidstaten de lasten van migratiestromen onderling eerlijker verdelen. De bootvluchtelingendramas bij Lampedusa deze maand waren aanleiding voor het Parlement om het falende vluchtelingenbeleid te bespreken.

GroenLinks Europarlementariƫr Judith Sargentini: "Deze gebeurtenissen zijn het bewijs voor het onmenselijke vluchtelingenbeleid dat Europa voert. Als er niet iets aan dit beleid verandert, is het slechts een kwestie van tijd voordat er weer een boot met vluchtelingen zinkt."

Het Europarlement pleit voor legale inreis-mogelijkheden voor vluchtelingen, zodat ze voor hun asielaanvraag niet meer zijn aangewezen op mensensmokkelaars en gammele bootjes om Europa binnen te komen. Sargentini: "Mensensmokkel moet worden tegen gegaan en mensenhandelaren moeten gestraft worden. Maar we moeten vooral kijken naar de wortel van het probleem waardoor deze criminelen vluchtelingen kunnen uitbuiten. Als we legale manieren bieden om asiel aan te vragen in Europa voorkom je dat mensen in gammele bootjes hun leven moeten wagen om weg te vluchten van oorlog in hun land."

In de resolutie die vandaag is aangenomen, benadrukt het Europarlement ook dat vluchtelingen die in een lidstaat aankomen, niet langdurig opgesloten mogen worden. Een praktijk die nu helaas in de zuidelijke lidstaten aan de orde van de dag is.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook