Eerste mijlpaal voor rechten van laaggeschoolde arbeidsmigranten in de EU

STRAATSBURG, 5 februari - Overal in de EU werken arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie in seizoensgebonden sectoren. Dit seizoenswerk, bijvoorbeeld in het toerisme en in de landbouw, gebeurt tot op heden vaak op een illegale manier met uitbuiting als gevolg. Vandaag maakt het Europees Parlement na jaren van onderhandelingen met de Raad van Ministers een stap om de situatie te verbeteren. Wetgeving regelt de toegang, verblijf en bescherming van seizoenarbeiders: arbeiders die hard nodig zijn in Europa.

Judith Sargentini, GroenLinkswoordvoerder asiel en migratie in het Europees Parlement, onderhandelde namens de Groenen in het Europees Parlement over de wetgeving. Sargentini spreekt van een eerste mijlpaal voor rechten van laaggeschoolde arbeidsmigranten: "De regels moeten leiden tot betere werkomstandigheden voor seizoenarbeiders, waardoor uitbuiting van deze groep kan worden aangepakt.” Volgens Sargentini is controle en naleving van de wet essentieel. “Deze wetgeving regelt op een legale manier het werk dat nu vaak illegaal en onder slechte omstandigheden gebeurt. Nu zijn de lidstaten aan zet die met de arbeidsinspecties de regels moeten gaan naleven.”

Sargentini vervolgt: "De wetgeving kan worden gezien als het eerste grote resultaat van Europese onderhandelingen over arbeidsmigratie. Ik zie dit als een opmaat naar andere wetsvoorstellen over legale arbeidsmigratie voor laaggeschoold werk. Denk bijvoorbeeld aan de Filipijnse nanny's die nu vaak zonder papieren in de EU werken. De diensten van deze werknemers worden overal in de EU gewaardeerd, maar deze werknemers leven ondertussen in een soort schijnwereld waarin zij zonder papieren en rechten aan het werk zijn."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook