Eickhout lid parlementaire enquêtecommissie dieselgate

STRAATSBURG, 21 januari - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wordt een van de vaste leden van de enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar het dieselgate-schandaal bij Volkwagen en mogelijke andere gevallen in de auto-industrie. Het Europees Parlement stemt vanmiddag formeel in met de samenstelling van de commissie die er komt op initiatief van de Europese Groenen.

De enquêtecommissie zal onder andere in een aantal hoorzittingen proberen een antwoord te krijgen op de vele vragen bij het hele schandaal. De voornaamste vraag is of verschillende (Europese) instanties tekenen al dan niet moedwillig negeerden. Eickhout: “Er zijn aanwijzingen dat bepaalde verantwoordelijken in dit dossier al langer op de hoogte waren van deze fraude en niets met deze informatie deden. De onderzoekcommissie moet dan ook de onderste steen boven halen, zodat we lessen kunnen trekken voor toekomstige EU-wetgeving en de naleving en controle ervan.”

De Europese Groenen hebben al een lijstje klaarliggen van instanties en personen die ze graag willen horen. Eickhout: "Naast verschillende eurocommissarissen van de vorige en huidige Commissie, roepen we ook graag de auto industrie ter verantwoording. De grote spelers van de Europese auto-industrie en met name Volkswagen kunnen een uitnodiging verwachten.” Verder lijkt het Eickhout nuttig om verschillende nationale Type Approval Authorities (de instanties die autotypes goedkeuren) te bevragen. Hiernaast zou de enquêtecommissie er goed aan doen verschillende ngo's die deze problematiek in kaart hebben gebracht, uit te nodigen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook