Emissiehandelssysteem krijgt nieuw leven ingeblazen

BRUSSEL, 8 november 2013 – Het is niet langer de vraag of het emissiehandelssysteem gered wordt, maar hoe. Dat volgt uit het besluit van de Europese ministers om akkoord te gaan met het standpunt van het Europees Parlement over het zogenaamde backloading. Backloading is het tijdelijk uitstellen van de veiling van nieuwe emissierechten in een markt waar de prijs voor CO2 al veel te laag is. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is content met deze uitkomst, die mede dankzij een slimme zet van de Groenen in het Europarlement mogelijk was.

Eickhout: “Het is hoopvol dat er nu ruimte is om verder te spreken over het verhogen van de CO2-prijs. Ook al zijn de voorstellen vooralsnog bij lange na niet genoeg om het emissiehandelssysteem uit het slop te krijgen.”

In juli stemde het Europarlement over een voorstel om het overschot aan CO2-uitstootrechten in het emissiehandelssysteem aan te pakken, via backloading. Eickhout zet zich al jaren in voor een rechtvaardige prijs voor CO2 in het emissiehandelsysteem. Het besluit van de Europese Raad geeft weer tijd en ruimte om tot die betere prijs voor vervuiling te komen zodat schone en duurzame innovatie aantrekkelijker wordt.

Eickhout complimenteert het Litouwse voorzitterschap omdat zij voortvarend aan de slag is gegaan met dit kleine gaatje om de backloadingdiscussie vlot te trekken. “De conservatieven zijn machtig in het Europarlement en wilden het systeem overboord zetten. De voorzet van de Groenen om dit te voorkomen is nu door het Litouws voorzitterschap prima ingeschoten.”

In december stemt het Europees Parlement over het finale akkoord.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook