En dat is drie: derde klimaatakkoord in maand tijd een feit

KIGALI/BRUSSEL, 15 oktober - Eerst ratificatie van het Parijsakkoord. Toen een overeenkomst over het compenseren van vliegtuigemissies. En nu ook een internationaal verdrag voor het uitfaseren van superbroeikasgassen. Bas Eickhout, GroenLinks Europarlementariër en oud-hoofdonderhandelaar van de Europese wetgeving op F-gassen, is tevreden met de vrijdagnacht afgesloten F-gas deal waardoor nu binnen een maand het derde akkoord tegen klimaatverandering gesloten is. De deal volgt op de wetgeving die Europa als eerste invoerde. Eickhout presenteerde eerder deze week de positieve resultaten van daarvan.

“Deze onderhandelingen in Kigali (Rwanda) hebben in schaduw van de andere twee akkoorden plaatsgevonden, maar zijn niet minder belangrijk. Internationale uitfasering van F-gassen scheelt ons straks een halve graad aan opwarming van de aarde,” aldus Eickhout.

Na zeven jaar onderhandelen hebben vrijwel alle landen ter wereld diep in de nacht besloten om het Montreal Protocol uit te breiden naar F-gassen. Het Montreal Protocol is het meest succesvolle internationale akkoord ooit: het pakte het gebruik van CFK’s aan en zorgde dat we niet met een gat in onze ozonlaag zitten.

Eickhout: “F-gassen worden onder andere gebruikt in koelkasten en airco’s. Eén F-gasdeeltje is gemiddeld net zo schadelijk als ruim tweeduizend CO2-deeltjes. Waar CFK’s werden uitgebannen voor het milieu, worden nu F-gassen uitgebannen wegens klimaatverandering. Een zeer succesvol milieuakkoord is nu dus uitgebreid tot klimaatakkoord. Dat is bijzonder. Niet voor niks stond onder andere John Kerry op het podium in Kigali”

In 2014 heeft de EU, als eerste ter wereld, een ambitieuze F-gas wetgeving aangenomen. Vanaf dat moment is het een internationale voorvechter geworden voor uitbreiding van het Montreal Protocol. Eickhout was de hoofdonderhandelaar van deze wetgeving namens het Europees Parlement. Deze week toonde hij aan dat de lobby die destijds tegenover hem stond ongelijk hebben gekregen: de wetgeving is niet alleen succesvol tegen klimaatverandering maar is ook nog eens een boost voor de economie gebleken.

“De Europese wetgeving is cruciaal geweest voor het gisteren behaalde succes. De EU heeft laten zien dat het mogelijk is om grootschalig over te stappen op natuurlijke alternatieven. Europese bedrijven kunnen die straks overal ter wereld gaan installeren. Het toont weer eens hoe belangrijk het is om als overheid koploper te durven zijn op milieugebied,” aldus Bas Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook