Energielabels: stemming Europees Parlement mag niet uitlopen op greenwashing

STRAATSBURG, 6 juli - Wie een koelkast of een wasmachine koopt kan tegenwoordig kiezen uit een bonte variatie van AAA, A+ en anderszins. Het toont het succes aan van de energielabels: producenten van elektrische apparaten zijn massaal in razend tempo energiezuinige apparaten gaan produceren waardoor de labeling van A tot en met G achterhaald is. Het is dus hoog tijd dat er een nieuwe schaal wordt ontwikkeld zodat duidelijk te onderscheiden is welke apparaten het zuinigst zijn. Het Europarlement dreigt echter het toezicht te beperken en bij sommige apparaten de ambitie er volledig uit te halen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Producten verbruiken steeds minder energie waardoor er plussen op de labels toegevoegd worden. Dat maakt het systeem onduidelijk en het zorgt ervoor dat verouderde technieken nog steeds een goede koop lijken.”

De christendemocraten en liberalen lijken achterhaalde technieken de hand boven het hoofd te houden ten koste van consument en klimaat. Zo stellen zij bijvoorbeeld voor dat labels voor boilers pas in 2030 opgeschaald worden. “De producenten van gasboilers zien hun lobby beloond: zolang hun product in de groene zone zit, verkoopt het namelijk beter,” aldus Eickhout. “Veel van deze boilers kun je moeilijk energiezuinig noemen, en door hen tot 2030 een A-label te geven licht je consument verkeerd voor.”

Eickhout is verbaasd dat dezelfde partijen proberen te voorkomen dat het werkelijk energieverbruik op het label vermeld wordt. Ook pogen ze een centrale database met technische productinformatie en testresultaten voor toezichthouders te blokkeren. Eickhout: “De industrie heeft met het Volkswagen-schandaal laten zien waarom goed toezicht nodig is. Ik vind dat we als consument het recht hebben om te weten wat het werkelijk verbruik van een apparaat is.”

Nadat het Europees Parlement woensdag haar positie heeft ingenomen, zullen de onderhandelingen met de lidstaten over de uiteindelijke wetstekst van start gaan.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook