Energiesparing: Europese Commissie tikt Nederland op de vingers

BRUSSEL, 19 november - “Dat Nederland zwaar achterloopt op energiebesparing was algemeen bekend. Het blijkt echter zo erg te zijn dat de Europese Commissie het nu noodzakelijk acht om Nederland hier officieel op aan te spreken”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. De Nederlandse regering heeft Europese afspraken rondom energie efficiëntie niet goed omgezet in nationale wetgeving.

Voor Eickhout komt het niet als een verrassing. Vorige maand maakte het Europese Milieuagentschap nog bekend dat Nederland de 2020-doelstelling voor energiebesparing waarschijnlijk niet gaat halen. “Dat kan enkel als een land niet de juiste maatregelen heeft getroffen om gemaakte beloftes werkelijkheid te maken. Het feit dat de Europese Commissie vandaag een 'met redenen omkleed advies' naar onze regering heeft gestuurd, bevestigt dat.”

"Een goed voorbeeld van belabberde energiebesparingswetgeving is ons energielabel voor woningen.” Europa stelt veel verdergaande eisen aan dit label, waardoor de integriteit en effectiviteit gewaarborgd wordt. “De Nederlandse regering moet orde op zaken gaan stellen. Gebeurt dit niet dan zal het uiteindelijk uitlopen op een rechtszaak”, stelt Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook