Enquêtecommissie Dieselgate nabij: Europese Commissie al sinds 2012 op de hoogte van sjoemelsoftware

STRAATSBURG, 26 november 2015 – De geesten zijn rijp voor een enquêtecommissie naar de gang van zaken rond Dieselgate na nieuwe onthullingen van Wirtschaftswoche. Eurocommissaris Tajani (EPP) kreeg in 2012 schriftelijk en in gesprekken al informatie over het bestaan van sjoemelsoftware. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout pleitte al eerder voor deze enquêtecommissie en is verheugd dat er nu een politieke meerderheid is ontstaan nu de sociaaldemocraten ook hebben toegezegd dit te steunen.

Eickhout: “Nu blijkt dat de Europese Commissie wel degelijk op de hoogte was gesteld van de fraude bij auto-fabrikanten is het logisch dat wij willen weten hoe het mogelijk is dat die informatie kennelijk in lades en doofpotten is verdwenen.”

Eickhout is verbijsterd over de nieuwe onthullingen. In een brief (PDF) die voorafgaand aan een bespreking aan Tajani werd gestuurd, staat expliciet beschreven dat auto-industrie sjoemelsoftware gebruikt en actie nodig is. “Tajani heeft die informatie kennelijk terzijde geschoven en is vrolijk verder gegaan met de wetgeving rond autotests in de wetenschap dat heel Europa belazerd werd.”

De geruchten dat de Europese Commissie geweten moet hebben van sjoemelsoftware gaan al langer rond. Zo zou het Amerikaans onderzoek ontstaan zijn omdat een medewerker van Commissie de informatie had doorgespeeld uit frustratie van het uitblijven van actie. Eickhout bevroeg hierover al begin oktobereurocommissaris Bienkovska. Die bezwoer echter dat de Commissie nooit signalen heeft gekregen.

Vandaag hebben de sociaaldemocraten gecommuniceerd dat zij een enquêtecommissie willen instellen. Sinds het begin van Dieselgate pleitte de Groene fractie al voor een onderzoek en was daar handtekeningen voor het verzamelen. De benodigde 180 handtekeningen worden met de steun van S&D nu ruimschoots gehaald. “Gelukkig ziet nu een meerderheid van het Parlement in dat deze kwestie de geloofwaardigheid van de EU aantast. Het is dan ook zaak om tot de bodem uit te zoeken wat er is gebeurt en hoe we dat kunnen voorkomen in de toekomst.” De verwachting is dat volgende week de fractievoorzitters zullen besluiten over de enquêtecommissie.

Oud-eurocommissaris Tajani is tegenwoordig Europarlementariër in de christendemocratische fractie.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook