EU-landen blijken niet in staat tot strengere aanpak witwaspraktijken en belastingontduiking

STRAATSBURG, 14 november - “In het licht van de recente onthullingen in de Paradise Papers is het schandalig dat EU-landen niet in staat zijn tot een strengere aanpak van witwassen en belastingontduiking.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini onderhandelt over het aanscherpen van de anti-witwasrichtlijn, maar voor de nieuwe onderhandelingsronde vanavond ligt er geen mandaat van de EU-landen om tot een besluit te komen.

Sargentini is namens het Europees Parlement rapporteur op de anti-witwasrichtlijn over strengere regels voor het aanpakken van witwassen, terrorisme financiering en belastingontduiking en -ontwijking. Dinsdagavond had de achtste en laatste onderhandelingsronde moeten plaatsvinden tussen de Europese mede-wetgevers; het Europees Parlement en de Raad van Europese ministers.

“We hebben de LuxLeaks gehad, daarna de Panama Papers en nu de Paradise Papers”, somt Sargentini op. “De lijst aan onthullingen wordt alsmaar langer, maar actie door onze Europese overheden blijft uit. Ik kan niet anders dan concluderen dat sommige EU-landen dit niet willen aanpakken.”

In het witwasdossier dat nu op tafel ligt, wil het Europarlement een openbaar register waarin duidelijk is welke persoon er uiteindelijk achter een bedrijf of een trust staat, een zogenaamde UBO-register. Maar de EU-landen voelen weinig voor het vergroten van transparantie en vinden het zelfs prima om geen regels te hebben voor buitenlandse bedrijven die in de EU opereren.

Jaarlijks verliezen wij in de EU 78 miljard dollar aan witwaspraktijken. Wereldwijd gaat het om zeker 1.500 miljard dollar. Dit is geld wat hard nodig is voor onze ziekenhuizen, scholen, verzorgingstehuizen en infrastructuur. Ontwikkelingslanden worden nog harder geraakt door geldstromen die onbelast die landen verlaten. 

Sargentini: “De EU-landen laten een kans schieten door nu niet serieus met ons om de tafel te gaan zitten om tot een aanscherping van de regels te komen.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook