EU-landen verkiezen economische belangen boven volksgezondheid

Vandaag hebben de Europese lidstaten de nieuwe criteria rond hormoon verstorende stoffen vastgesteld.  GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld maar toont zich strijdbaar: “De EU-landen leggen de bewijslast voor hormoon verstorende effecten zo hoog dat de chemische industrie in z’n vuistje lacht. Het Europees Parlement heeft echter nog een mogelijkheid om het voorstel terug naar de tekentafel te sturen. Ik ga er alles aan doen om dat te bewerkstelligen.”

 Eickhout staat niet alleen in zijn kritiek, gerenommeerde onderzoekers en artsen hebben vorige maand gewaarschuwd voor de aanpak die nu op tafel ligt. “De lidstaten wijken opzettelijk af van bestaande regelgeving en definities rondom schadelijke stoffen. Er wordt onduidelijkheid en een onhaalbare bewijslast gecreëerd omwille van economische belangen,” stelt Eickhout vast.

Tot zijn schrik ziet Eickhout dat er zelfs een clausule is opgenomen die stelt dat pesticiden die speciaal ontworpen zijn om het hormoonstelsel van insecten te ontregelen sowieso op de markt kunnen blijven, ongeacht het effect dat ze op mens en dier hebben. “Ik kan er niet bij hoe je zo een overduidelijke handreiking naar de agrochemische sector en minachting voor de volksgezondheid in wetgeving durft op te nemen.”

Ook Nederland heeft voor dit voorstel gestemd. De verhoudingen binnen de Tweede Kamer lijken veranderd te zijn na de Tweede Kamer verkiezingen, voorheen onthield de Nederlandse regering zich altijd. "Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst. Los van wat er uiteindelijk in de EU besloten wordt, kan Nederland namelijk ook zelf allerlei nationale stappen zetten op het gebied van voorlichting, belastingmaatregelen, onderzoek en inkoopbeleid. Europese wettelijke criteria mogen nooit een excuus zijn voor Nederlandse politici om op de handen te gaan zitten."

 

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp