EU-raad over migratie: maak je borst maar nat voor een grote teleurstelling

BRUSSEL - Vandaag komen de EU staatshoofden in Brussel bijeen op een speciaal extra ingelaste vergadering van de Europese Raad om te praten over de humanitaire crisis op de Middellandse Zee. Met trots wordt door regeringshoofden gekeken naar de bijeenkomst, want het is de eerste van dit soort en zou de roep voor een aanpak onderstrepen, en met ernst naar de crisis. Je zou dan ook verwachten dat lidstaten begrip en solidariteit tonen door te investeren in een aanpak die mensen redt. Maar helaas, de gelekte raadsconclusies lijken te wijzen op een deceptie. Europarlementariƫrs, waaronder Judith Sargentini van GroenLinks, willen daarom het budget van de EU blokkeren om voldoende geld af te dwingen om mensen te kunnen redden op zee.

Sargentini maakt zich zorgen over de uitkomst van de ingelaste Raad vanmiddag: "De urgentie is groot, nog nooit stierven zoveel bootvluchtelingen in zulke korte tijd. Het tien-puntenplan van afgelopen maandag bevatte al nauwelijks daadkrachtige acties om mensenlevens te redden. Het lijkt erop dat de ambities alleen maar verder worden teruggedraaid. Ik vind dat het redden van levens topprioriteit moet zijn."

De uitgelekte conceptverklaring van de Europese Raad borduurt voort op het tienpuntenplan van de ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken. De plannen dragen volgens Sargentini niet bij aan het voorkomen dat meer mensen op zee zullen sterven. Zo krijgt Frontex meer geld en materieel, maar heeft het mandaat van Frontex kent geen zoek-en-red-actie. Sterker nog Frontex-directeur Leggeri heeft al gezegd dat Triton geen zoek- en red-actie operatie kan zijn.

"Zolang de conflicten in de regio bestaan, zullen mensen vluchten. Zolang er geen legale routes zijn, zullen vluchtelingen de gok wagen en op de boot te stappen." De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verwacht dat het dodental dit jaar 30.000 zal zijn. Dat zou een vertienvoudiging betekenen in vergelijking tot vorig jaar. Daarom zouden lidstaten moeten inzetten op een Europese zoek-en-red-actie, zoals Mare Nostrum dat was. Vanuit het Europees Parlement zijn Europarlementariƫrs een actie gestart waarin wordt opgeroepen ruimte te maken in het EU-budget voor een dergelijke operatie waarmee mensenlevens worden gered. De totale kosten voor een dergelijke operatie zouden neerkomen op 0,05 procent van het budget. Wanneer dit niet gehonoreerd wordt hopen zij een meerderheid te vinden om het gehele budget van de EU te blokkeren. "Het Europarlement zou haar vetorecht kunnen gebruiken. Ik zou dat graag zien want Europa staat voor mensenrechten en beschaving. Als we daar aan gaan tornen maken we ons volstrekt belachelijk," aldus Sargentini.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook