EU richt de pijlen op plasticverspilling

STRAATSBURG, 16 januari - De Europese Commissie heeft vandaag een eerste stap gezet om de plastic soep tegen te gaan. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is positief over de plannen van Timmermans: “Er komt steeds meer plastic in de zee en in onze voedselketen. Door verspilling tegen te gaan kan ook de stijgende vraag naar olie voor de productie van plastic worden verminderd.”

De gepresenteerde voorstellen zijn onderdeel van de Europese focus op de circulaire economie. Dat de EU zich op plastic richt is hard nodig, gezien de grote hoeveelheden plastic die in zee te vinden zijn, op de stranden en zelfs in dieren. Het is dus tijd voor concrete actie. Eickhout is te spreken over  elementen in de plastic-strategie zoals de aanpak van de meest voorkomende vormen van plastic zwerfvuil. Halverwege dit jaar zal een wetsvoorstel voorgelegd worden. “Tot die tijd blijft onduidelijk, hoe de aanpak er precies uit gaat zien,” aldus Eickhout. “Daarnaast ontbreekt een verwijzing in de strategie staat naar de meest efficiënte maatregel om onnodige verspilling tegen te gaan: beprijzen.” Eerder hintte de Commissie dat er een EU-belasting op plastic moet komen, maar in de presenteerde strategie is er helaas niets over te vinden.

Een ander probleem is de toenemende hoeveelheid microplastic in de voedselketen. Microplastic komt in het milieu doordat zwerfvuil fragmenteert. Maar er zijn ook een aantal directe bronnen van microplastic. Daar wil de Commissie werk van gaan maken. Zo komen bijvoorbeeld voorstellen om het lekken van pre-productie pellets te voorkomen. Een andere vaak genoemde wens van GroenLinks die in vervulling gaat is het tegen gaan van microplastic in onder ander verzorgingsproducten. “Al had dat van mij een stuk minder omslachtig gemogen dan de Commissie lijkt te willen doen. We hebben een verbod nodig, punt.”

Het leeuwendeel van de uitvoering van deze strategie zal op het bordje van de volgende Commissie komen. Het is dus erg belangrijk om de komende jaren de druk op de ketel te houden. Wat dat betreft is het positief dat de Commissie naast de plastic strategie ook direct met een wetgevend voorstel naar buiten gekomen om het dumpen van scheepsafval tegen te gaan. Daar komt de Europese Commissie met een maatregel die GroenLinks ook al lang wilde zien. Schepen die in een EU-haven aanmeren gaan meebetalen aan de afvalverwerking, ongeacht hoeveel afval ze binnen brengen. “Dat neemt elke prikkeling om het in zee te dumpen en daardoor kosten te ontlopen weg," aldus Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook