EU zet stappen tegen kortetermijnobsessie bij aandeelhouders

STRAATSBURG, 14 maart - Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een wet die bedrijven aanzet om in hun beleid meer rekening te houden met duurzaamheid en de bedrijfsprestaties op lange termijn. Bonussen van directeuren mogen niet langer alleen gebaseerd zijn op kortetermijnwinst en beleggers moeten beleid maken om duurzaamheid bij bedrijven aan de kaak te stellen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De obsessie van aandeelhouders met de beurskoers van de volgende dag zorgt voor veel schade aan economie, sociale verhoudingen en milieu. Een stabiele en duurzame economie is gebaat bij deze regels die bedrijven aansporen om een langetermijnperspectief in te nemen.”

De richtlijn schrijft voor dat aandeelhouders voortaan mogen stemmen over het beloningsbeleid van directeuren. Dat beloningsbeleid moet rekening houden met de financiële en niet-financiële prestaties. Een verwerping van het beloningsbeleid door de aandeelhouders betekent dat het bedrijf een nieuw beleid moet presenteren. Bedrijven moeten bovendien verplicht nauwkeurig gaan rapporteren over de salarisontwikkeling van de top en in welke verhouding die staat met de prestaties van het bedrijf en de loonontwikkeling van andere werknemers.

Eickhout: “In de financiële crisis kregen topbestuurders bonussen mee naar huis terwijl ze met hun beleid hun bedrijf en de samenleving in de afgrond stortten. Aandeelhouders moeten zulk beleid tijdig kunnen corrigeren.”

Grote aandeelhouders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, kunnen veel invloed uitoefenen op het duurzaamheidsbeleid van grote bedrijven. Deze beleggers moeten volgens de aangescherpte wet verklaren hoe hun beleggingen aansluiten bij hun verplichtingen op de lange termijn. Bovendien moeten deze beleggers laten zien hoe zij met bedrijven in gesprek gaan om hun prestaties op het vlak van duurzaamheid gaan verbeteren. Als zij dat niet doen moeten ze uitleggen waarom niet.

GroenLinks had verdergaande voorstellen ingediend om het lange termijn perspectief van bedrijven nog meer voorop te stellen zoals extra stemrecht en financiële prikkels voor beleggers die hun aandelen lang aanhouden, maar die kregen onvoldoende steun van de nationale regeringen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook