Europa toont daadkracht: EU-landen die asielafspraken niet nakomen voor de rechter

STRAATSBURG, 13 juni - Voor de Europese Commissie is de maat vol met de lakse houding van EU-landen in het herverdelen van vluchtelingen uit Italië en Griekenland. Bijna twee jaar geleden besloten EU-landen om Griekenland en Italië te helpen door samen 160.000 vluchtelingen over te plaatsen. Van deze afspraken komt weinig terecht, slechts 20.000 vluchtelingen kregen een nieuw thuisland. Omdat Hongarije, Polen, Tsjechië geen enkele vluchteling opnemen, daagt de Europese Commissie ze nu voor de rechter. Ze komen immers bindende Europese wetgeving niet na.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini looft de daadkracht van de Europese Commissie: “Het werd tijd dat de Europese Commissie ingreep. Er zitten op Griekse eilanden duizenden vluchtelingen die al ruim een jaar geen kant op kunnen.”

Sargentini was onlangs op het Griekse eiland Chios, waar de vluchtelingenkampen stampvol zitten. “De spanning loopt op. De andere EU-landen moeten snel hun afspraken nakomen, want anders gaat het mis.” (link naar blog/video)

Uit de rapportage die de Europese Commissie dinsdag publiceerde, blijkt dat EU-landen onmogelijke eisen stellen. Zo weigert Bulgarije Eritreeërs uit te nodigen en willen de Slowaken alleen mensen met reisdocumenten of alleenstaande vrouwen met kinderen.

Daar komt bij dat EU-landen, en nu ook de Europese Commissie, andere cijfers en definities zijn gaan hanteren. Sinds de Turkijedeal lijkt een breuk te zijn met welke vluchtelingen in aanmerking komen voor herverdeling: alle vluchtelingen die in Griekenland zijn aangekomen na het ingaan van de deal zouden niet meer mogen worden herverdeeld, terwijl dit nergens staat in de bindende afspraken die door het Europees Parlement zijn behandeld.

Vorige maand nog riep het Parlement EU-landen op hun asielafspraken volledig na te komen, ook wat betreft vluchtelingen die na 20 maart zijn gearriveerd. Sargentini: "We hebben het hier over kwetsbare mensen. Vrouwen. Kinderen zonder ouders of voogd. Mensen die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt en alles hebben moeten achterlaten om een veilige plek te vinden."    

Volgende week is het Wereld Vluchtelingendag. “We staan dan stil bij het lot van de miljoenen mensen die gedwongen hun thuis moesten verlaten op zoek naar een veilige plek voor henzelf en hun kinderen. De EU-landen moeten snel werk maken van hun herverdelingsafspraken”, zegt Sargentini.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook