Europarlement bereikt akkoord met ministers over lagere creditcardkosten voor consumenten en winkeliers

STRAATSBURG, 17 december - Het Europees Parlement en de ministers van financiën hebben een akkoord bereikt over het aan banden leggen van excessieve kosten die veel winkeliers betalen voor het accepteren van betaalkaarten. Consumenten betalen zonder het te weten te veel voor producten door een gebrek aan concurrentie op de betaalmarkt die beheerst wordt door Visa en MasterCard. Het Nederlandse systeem van debet-betalingen (wat wij doorgaans 'pinnen' noemen) waarbij de kosten juist relatief laag zijn voor winkeliers en consumenten, blijft onaangetast dankzij het compromis dat vandaag werd gesloten. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout schreef mee aan de Europese wetgeving en is tevreden met het resultaat.

Bas Eickhout: “Winkeliers betalen in Europa jaarlijks zes miljard euro te veel voor het accepteren van betaalkaarten omdat concurrentie op de betaalkaarten niet functioneert. Consumenten betalen daar uiteindelijk de prijs voor. Dankzij deze wetgeving komt daar een einde aan."

Op dit moment hebben VISA en MasterCard een duopolie op de Europese markt. Deze bedrijven en de banken die hun kaarten verstrekken, verdienen grof geld aan dit gebrek aan concurrentie ten koste van winkeliers die uiteindelijk hogere prijzen doorbereken aan consumenten. "Hun hevige lobby is niet succesvol geweest. Het Europees Parlement heeft gelukkig de belangen van consumenten verdedigd in plaats van de oneerlijke winsten van deze creditcardgiganten", aldus Eickhout.

Creditcardaanbieders en banken hebben een gezamenlijk belang bij het in rekening brengen van hoge vergoedingen voor kaartbetalingen bij winkeliers, de zogenaamde 'interbancaire vergoedingen' (interchange fees). Tarieven voor betalingen zijn daardoor onnodig duur en het is voor banken onaantrekkelijk om met goedkopere, vernieuwende betaalwijzen te werken.

Het akkoord dat vandaag werd bereikt stelt een maximumtarief vast van 0,3% van het aankoopbedrag voor credit card transacties en 0,2% voor betalingen die direct worden afgeschreven van de rekening (debet). Lidstaten mogen er echter ook voor kiezen om een vast bedrag van maximaal 5 cent per transactie vast te stellen. Dit betekent dat het relatief goed werkende betaalsysteem dat in Nederland het meest gebruikt wordt, niet veranderd hoeft te worden.

Eickhout: "Voor Nederland ligt de winst bij creditcardtransacties waar winkeliers dankzij deze wet naar schatting 56 miljoen euro per jaar kunnen besparen. Dat moet zich gaan vertalen in lagere prijzen voor consumenten."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook