Europarlement beschermt consumenten en winkeliers tegen hoge creditcardkosten

Brussel, 20 februari 2014 - Het Europees Parlement stelt een maximum aan de kosten die winkeliers betalen voor het accepteren van betaalkaarten. Die kosten zijn momenteel zeer hoog als gevolg van een gebrek aan concurrentie op de creditcardmarkt. Consumenten betalen daardoor te veel voor hun producten. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout onderhandelde over de wetgeving en is tevreden met het resultaat.

Eickhout: "De twee grote creditcardbedrijven maken woekerwinsten over de rug van de consument. Ik wil daar een einde aan maken. Deze wetgeving kan Europese consumenten jaarlijks meer dan 6 miljard euro besparen."

Momenteel hebben VISA en MasterCard een duopolie op de Europese markt. Deze bedrijven en de banken die hun kaarten verstrekken, verdienen grof geld aan dit gebrek aan concurrentie ten koste van winkeliers die uiteindelijk hogere prijzen doorbereken aan consumenten. Creditcardaanbieders en banken hebben een gezamenlijk belang bij het in rekening brengen van hoge vergoedingen voor creditcardaankopen bij winkeliers, de zogenaamde interchange fees. Daardoor is er geen prikkel om de transactiekosten van creditcardbetalingen omlaag te brengen en is het onaantrekkelijk voor banken om met goedkopere, vernieuwende betaalwijzen te werken.

Hevige lobby om het voorstel te verwateren vond aanvankelijk gehoor bij de christendemocratische woordvoerder. Eickhout verzette zich daar met succes tegen: een meerderheid legde vast dat interchange fees voortaan niet hoger mogen zijn dan 7 cent voor debit-transacties zoals pinnen en niet hoger dan 0,3% van het aankoopbedrag in het geval van betaling met een creditcard. Ook stemde het Europarlement in met een aantal regels die het eenvoudiger moeten maken voor nieuwe spelers op de betaalmarkt zodat er meer concurrentie ontstaat.

"Het was de hoogste tijd om aan deze ongezonde en oneerlijke situatie een einde te maken. Het is nu zaak dat deze wetgeving zo snel mogelijk in werking gaat, zodat consumenten niet langer ongemerkt te veel betalen", aldus Eickhout.

De komende maanden wordt de wetgeving behandeld door de ministers van financiën.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook