Europarlement eist betere regulering schaliegasboringen

STRAATSBURG, 9 oktober 2013 - Schaliegasboringen moeten beter gereguleerd worden. Dat besloot het Europarlement in een stemming over milieueffectrapportages vandaag tot tevredenheid van GroenLinks. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout is het niet meer dan logisch dat de effecten op het milieu in kaart moeten worden gebracht.  “De praktijk dat gevaarlijke schaliegasboringen erdoorheen gedrukt worden zonder aandacht voor het milieu of de zorgen van omwonenden wordt hiermee beëindigd.”

GroenLinks ziet liever een algemeen verbod op de gevaarlijke schaliegasboringen, dus de dreiging dat de bestaande milieuregels genegeerd zouden mogen worden was een doorn in het oog. De stemming vandaag is een eerste stap om dat ongedaan te maken.  Ook andere Europese wetgeving dient aangepast te worden aan de realiteit van schaliegas aldus Eickhout: “Het moet duidelijk worden dat de bedrijven die willen boren naar schaliegas ook aansprakelijk zijn voor alle schade en over de middelen beschikken om de potentiële risico’s af te dekken. Dat is nu nog niet het geval.”  Het wordt steeds duidelijker dat boren naar schaliegas grote risico’s voor het milieu en onze gezondheid heeft.  Eickhout stelt dat die wetenschappelijk aangetoonde risico’s niet genegeerd mogen worden.

Schaliegasboringen kunnen daarnaast leiden tot extra uitstoot van broeikasgassen die slecht zijn voor het klimaat. Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil niet dat er ook gekeken moet worden naar de klimaatimpact of de gevolgen voor biodiversiteit bij projecten waar een milieueffectrapportage verplicht is. Gelukkig was er geen meerderheid voor deze afzwakking van het voorstel: “Voordat een vergunning verleend wordt aan grote projecten dienen opdrachtgevers de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Dat VNO-NCW het idee heeft  opgevat dat de gevolgen voor het klimaat en onze biodiversiteit buiten schot kunnen blijven, toont maar weer aan waar hun belang ligt.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook