Europarlement eist bindende doelstellingen voor Energiebesparing en klimaatbeleid

BRUSSEL, 9 januari – Het Europees Parlement vindt dat er voor 2030 bindende doelen gesteld moeten worden om verdere klimaatverandering tegen te gaan. De milieu en energie commissies van het Europees Parlement stemden vandaag in met het rapport waarin de visie op klimaatverandering en energiebeleid is neergezet. De Groenen zijn verheugd over de steun voor bindende doelstellingen voor het energie- en klimaatbeleid voor 2030. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert vanuit China waar hij op werkbezoek is met een delegatie van de Groene fractie rond groene energie.
 
Eickhout: "De volgende cruciale mijlpaal voor het EU klimaat-en energiebeleid is 2030. Het is belangrijk dat we zorgen voor ambitieuze en coherente doelstellingen voor de vermindering van broeikasgassen, hernieuwbare energie en energiebesparing. Dat zal vele banen opleveren en klimaatverandering tegengaan.”
 
De Europese Commissie legt momenteel de laatste hand aan haar voorstellen over 2030 klimaat-en energiebeleid van de EU. De stemming van vandaag is een belangrijk en tijdig signaal. De Commissie zal hopelijk rekening houden met de visie van het Europarlement en met ambitieuze en bindende 2030 doelstellingen voor de reductie van broeikasgassen, duurzame energie en energiebesparing komen. "Duidelijke en ambitieuze doelstellingen brengen de broodnodige investeerders zekerheid. Dit zal innovatie in zowel de energiesector als in andere industrie in Europa aanjagen. Dat verbetert de effectiviteit van het klimaatbeleid van de EU, vergroot de energiezekerheid en maximaliseert het potentieel van werkgelegenheid in alle aanverwante sectoren,” stelt Eickhout.
 
Volgens Eickhout kan de EU de fout herstellen die gemaakt is met de ambitieloze 2020 broeikasgasreductiedoelstelling. Deze was veel te laag om doeltreffend te zijn waardoor  het globale klimaatbeleid vertraging heeft opgelopen en belangrijke instrumenten zoals emissiehandel zijn ondermijnd. GroenLinks wil de uitstoot van broeikasgassen met 60 % verminderen tot 2030, het aandeel duurzame energie met minstens 40% verhogen en het energieverbruik bijna halveren. Zover wilde de commissies vandaag niet gaan, maar volgens Eickhout is het een stap in de goede richting en is het van belang dat de doelen binden zijn.

Verschillende EU-lidstaten schieten vooralsnog tekort in het voldoen aan de niet-bindende 2020 energiebesparingsdoelstelling. Deze fout moet volgens Eickhout worden gecorrigeerd door nu bindende afspraken te maken. “Vrijblijvendheid werkte niet. We hebben een ambitieuze en bindende 2030 doelstelling nodig.” Een kopgroep van acht lidstaten waaronder Duitsland pleit ook voor meer ambitie. Eickhout is teleurgesteld dat Nederland daar niet bij zit: “Nederland blijft aan de leiband lopen van de oude industrie, terwijl juist voor Nederland er een grote kans ligt om haar innovatieve en kenniseconomie te stimuleren.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook