Europarlement eist verbetering rechtstaat Polen

STRAATSBURG, 13 september - Het Europarlement is niet te spreken over de manier waarop de nieuwe regering in Polen de rechtstaat in het land uitholt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini werkt samen met andere Europarlementariërs aan een resolutie die de Europese Commissie steunt om het afglijden van fundamentele rechten in Polen te voorkomen.

Sinds in Polen de nieuwe regering aan de macht is, heeft het wetswijzigingen aangenomen die haaks staan op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, persvrijheid en fundamentele rechten zoals het recht op een eerlijk proces.

Sargentini: “Het land dat zich sinds de val van de muur ontworstelde aan een totalitair regime werd een democratisch land in een unie van democratische landen. Het is onze plicht als Europeanen om te voorkomen dat de fundamentele rechten van Poolse burgers nu weer worden aangetast.”

Sargentini sprak de Poolse premier aan op het feit dat ze doet alsof kritiek op de regering ook kritiek is op de Poolse bevolking: “Vragen en commentaar over nieuwe wetgeving die rechters aan banden legt en journalisten de mond snoert, is geen kritiek op de burgers van Polen. Sterker nog, Europese normen en waarden en de fundamentele rechten hebben betrekking op het individu.”

Kader ten behoeve van de rechtsstaat

De Europese Commissie besloot in januari om in een nieuwe procedure (het zogenaamde kader ten behoeve van de rechtsstaat) de aantasting van de rechtstaat in Polen te onderzoeken. Aanleiding daarvoor was de aanpassing van de grondwet die het Poolse Constitutionele Hof buitenspel zet. Omdat de Europese Commissie ontevreden blijft over de medewerking van de Poolse regering is ze in juli overgegaan tot een tweede fase; daarin heeft Polen drie maanden te tijd om orde op zaken te stellen, anders dreigt er een officiële berisping of zelfs intrekken van stemrecht.

Sargentini eist een daadkrachtige aanpak: “De situatie in Polen toont aan hoe belangrijk het is om landen te blijven beoordelen op fundamentele rechten, niet alleen wanneer ze als nieuw land toetreden, maar ook als ze al lang lid van de EU zijn.”

In de resolutie vraagt het Europarlement aan de Europese Commissie om meerdere recente wetswijzigingen onder de loep te nemen. “Terwijl de gesprekken tussen de Europese Commissie en Poolse regering gaande zijn, nam die laatste weer een reeks wetten aan die de rechtsstaat verder uithollen.  Daar moet de Europese Commissie paal en perk aan stellen.”

“De grote afwezigen in het debat zijn de regeringsleiders van de andere EU-landen”, moet Sargentini constateren. “Die durven hun handen niet te branden om een collega-land terecht te wijzen. Dat is teleurstellend.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook