Europarlement eist volledig wapenembargo en economische sancties tegen Turkije

STRAATSBURG, 24 oktober - In reactie op de Turkse militaire inval in Noordoost-Syrië nam het Europees Parlement donderdag een resolutie aan die een wapenembargo en de invoering van sancties eist tegen de regering van Turkije. Op die manier moet de Turkse president Erdogan geforceerd worden zijn troepen terug te trekken en de Syrische vluchtelingen te beschermen. De sancties starten met het bevriezen van tegoeden en visa voor de Turkse autoriteiten en het opschorten van de handel in landbouwproducten. Mocht dat geen succes hebben dan volgt als laatste drukmiddel de opschorting van de douane-unie tussen Turkije en de Europese Unie.
 
GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik onderhandelde namens de Europese Groenen over de aangenomen resolutie: “Het is hoog tijd dat de Europese Unie zich actief gaat inzetten voor de-escalatie in Syrië. Daarom roept het Europarlement de EU-landen op tot effectieve economische sancties en een wapenembargo. Daarnaast moeten we voorkomen dat president Erdogan Syrische vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. De bescherming van de Syrische en Koerdische bevolking heeft nu prioriteit.”

Naast sancties tegen Turkije, dringt het Europees Parlement daarom aan op meer Europese verantwoordelijkheid voor de opvang en bescherming van Syrische vluchtelingen, onder andere door het eerlijker herverdelen van Syrische vluchtelingen uit Turkije, Jordanië en Libanon.

“Terugsturen van Syrische vluchtelingen naar Noordoost-Syrië betekent een schending van het Vluchtelingenverdrag, omdat de regio absoluut geen veiligheid biedt. De creatie van een 'safe-zone' verandert daar niets aan. We kunnen daarom geen Syrische vluchtelingen terugsturen naar Turkije zolang ze daar gevaar lopen op deportatie. Maar tegelijkertijd zullen we als EU ook eerlijker moeten delen in de bescherming van Syrische vluchtelingen in deze overbelaste regio”, aldus Strik. 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp