Europarlement heeft genoeg van treuzelende EU-landen bij herverdeling vluchtelingen

STRAATSBURG, 18 mei - Van links tot rechts willen Europarlementariërs dat EU-landen niet langer treuzelen bij het herverdelen van vluchtelingen uit Griekenland en Italië over de rest van Europa. Ruim anderhalf jaar geleden beloofden de leiders van de EU-landen om Griekenland en Italië te ontlasten door 160.000 vluchtelingen over te plaatsen. In de praktijk is dat amper gebeurd.

Europarlementariër Judith Sargentini is teleurgesteld in de lakse houding van de EU-landen. “Dit is een oefening in solidariteit. Solidariteit met vluchtelingen, maar ook van EU-landen onder elkaar. Maar tot nu toe ontbreekt die op dit dossier.” Er zijn minder dan 19.000 vluchtelingen herverdeeld uit Griekenland en Italië.

Sinds de Turkijedeal lijkt er een breuk te zijn met welke vluchtelingen in aanmerking komen voor herverdeling. Alle vluchtelingen die in Griekenland aan zijn gekomen na het ingaan van de deal zouden niet mogen worden herverdeeld, terwijl dit nergens staat in de bindende afspraken die door het Europees Parlement zijn behandeld.

Sargentini: “EU-landen komen hun afspraken niet na en verzinnen allerlei uitwegen om de aantallen te verlagen, maar zitten vluchtelingen  al maandenlang vast op Griekse eilanden. Ook zij hebben recht op een nieuw bestaan.” Sargentini bezocht de kampen afgelopen april.

Het is schandalig dat de landen en nu ook de Europese Commissie spelen met cijfers en definities, vindt Sargentini. Sommige EU-landen weigeren zelfs om alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te vangen, of ze willen vluchtelingen op basis van religie selecteren.

“Mensen op de vlucht verdampen niet opeens als je wegkijkt. Vluchtelingen zijn een verantwoordelijkheid van ons allemaal.” Sargentini pleit voor een echte oplossing voor de vluchtelingensituatie in Griekenland en Italië, waarin alle EU-landen hun verantwoordelijkheid nemen.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook