Europarlement kritisch op afkeuring zwarte lijst risicolanden witwassen- of terrorismefinanciering

STRAATSBURG, 14 maart - "Europese ministers hebben hun mond vol over het aanpakken van witwassen en terrorismefinanciering. Maar wanneer er een concrete maatregel op tafel ligt serveren ze die af", aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Wij hebben het hier over het beschermen van onze Europese samenleving tegen criminelen en terroristen."

Vorige week verwierpen de EU-lidstaten unaniem de zwarte lijst met landen waar sprake kan zijn van witwas of terrorismefinanciering naar de EU. Deze lijst, opgemaakt door de Europese Commissie, bevat 23 landen waaronder de Amerikaanse Maagdeneilanden, de Bahama's, Panama en Saoedi-Arabië.

Het Europees Parlement steunde de lijst, maar de Europese ministers dachten daar anders over. Ze plaatsen vraagtekens bij de onderzoeksmethode van de Europese Commissie. Sargentini: "Gisteren in het plenaire debat kon het Roemeens voorzitterschap niet uitleggen wat precies het probleem is. De lidstaten verschuilen zich achter de procedure en methode die allang bekend is. Dat is onbegrijpelijk."

De zwarte lijst vloeit voort uit de Europese anti-witwaswet waarvoor Sargentini hoofdonderhandelaar was, namens het Europees Parlement. Zodra een land op de lijst staat, moeten bijvoorbeeld banken en makelaars extra klantonderzoek verrichten. Drie keer per jaar moet de Europese Commissie met een lijst van risicolanden komen. Deze zwarte lijst moet dan de goedkeuring krijgen van zowel het Europees Parlement als de lidstaten.

Een aantal landen op de zwarte lijst, waaronder Saoedi-Arabië, zou hebben gelobbyd tegen deze lijst. "EU-landen laten daarmee diplomatieke betrekkingen en vriendjespolitiek de boventoon voeren. Terwijl het doel toch echt moet zijn om onze Europese samenleving te vrijwaren van zwart geld", aldus Sargentini. Het Europarlement maakte vandaag aan de EU-lidstaten duidelijk dat deze beïnvloeding onacceptabel is. De Commissie is gevraagd zo snel mogelijk met een nieuwe lijst te komen. 

Sargentini: "Jaarlijks gaan miljarden verloren doordat criminelen de mazen in de wet gebruiken. Dat laten schandalen zoals de Panama Papers zien. We kunnen alleen pas echt een vuist maken tegen witwassen, terrorismefinanciering en duistere belastingpraktijken als EU-lidstaten de urgentie eindelijk erkennen en de regels toepassen."    

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook