Europarlement maant tot haast met verplichte transparantie belastingen multinationals

STRAATSBURG, 24 oktober - Het Europees Parlement roept de EU-landen en het Finse EU-voorzitterschap op haast te maken met verplichte transparantie over de belastingafdrachten van multinationals. Al in 2016 deed de Europese Commissie op aandringen van GroenLinks een voorstel, maar de EU-landen hebben tot nu toe geen akkoord kunnen bereiken. GroenLinks wil dat de EU daadkracht laat zien in de strijd tegen belastingontwijking.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Het is essentieel dat iedereen kan controleren hoeveel belasting grote bedrijven betalen in ieder land waar ze actief zijn. Dit voorstel kan een einde maken aan de situatie dat de grootste en rijkste bedrijven ongezien met winsten schuiven en zo hun eerlijke bijdrage ontlopen aan de landen waar ze actief zijn.”

Het voorstel voor de Europese wet die voor transparantie kan zorgen ligt al jaren vast in de Raad van Ministers. Daar houden enkele nationale regeringen de voortgang tegen. Eickhout roept de EU-landen op om eindelijk daadkracht te tonen tegen multinationals die te weinig bijdragen aan met belastinggeld betaalde voorzieningen, zoals infrastructuur of onderwijs.

Eickhout: “Er moet echt iets veranderen in de EU in de strijd tegen belastingontwijking. Er is brede publieke steun in Europa om multinationals eerlijk belasting te laten betalen. Toch blijven te veel politici de belangen van belastingontwijkende multinationals verdedigen.”

Zodra de EU-landen een positie innemen kunnen de onderhandelingen over een definitieve wetstekst met het Europees Parlement van start.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp