Europarlement mist kans om Europese begroting te moderniseren

STRAATSBURG, 14 maart - “Waar Rutte alleen maar inzet op minder geld, kiest het Europarlement vooral voor behoud van de grote fondsen. Als deze wensen samenkomen, dreigt wederom niets terecht te komen van de hoognodige modernisering van de Europese begroting. Zo creëren we samen een nederlaag voor het draagvlak voor Europa”, dat stelt Europarlementariër Bas Eickhout na de stemming in het Europees Parlement over hoe de kaders van de Europese begroting 2020-2027 eruit moeten gaan zien.

Begin mei zal de Europese Commissie met een voorstel komen, het Europees Parlement probeert met deze resolutie dat voorstel te beïnvloeden. Eickhout is niet te spreken over het conservatisme van het Europarlement. Wel steunt GroenLinks de voorstellen voor nieuwe inkomstenbronnen voor de Europese begroting.

Het Meerjarig Financieel Kader is hét moment waarop een echte langetermijnvisie voor Europa kan worden uitgestippeld. Want hier wordt vastgelegd waaraan tot 2027 de Europese Unie haar geld wil gaan uitgeven. “Wil je Europa echt veranderen, dan is dit het moment voor het Europees Parlement om de conservatieve lidstaten wakker te schudden. Het is daarom teleurstellend dat een meerderheid vooralsnog de twee grote kostenposten voor Europa - het cohesiefonds en het landbouwbudget - ongemoeid wil laten. Zelfs het milde amendement van de Europese Groenen dat vroeg om modernisering van deze twee posten haalde het niet.”

Het behoud van het volume van zowel het landbouwbudget als de cohesiefondsen en de wens om het totale budget te houden zoals het is laat volgens Eickhout zien dat een meerderheid kiest voor business-as-usual: “Her en der worden wat accenten verlegd, maar in de essentie kiest het parlement voor de status quo. Ik vind dat we eerst een politieke visie moeten uitstippelen, en daarna kijken welke budgetten hiervoor nodig zijn.”

Volgens Eickhout is het een positief signaal dat het EP minimaal 30 procent van de begroting wil besteden aan de strijd tegen klimaatverandering en dat er meer geld naar het European Youth Initiative en het Erasmusprogramma gaat. “Maar de basis is dat aan het merendeel van de begroting niet getornd mag worden is: dit soort lichtpuntjes brengen niet de ommekeer die nodig is om de Europese begroting in dienst te stellen in het belang van mens en milieu.” De resolutie slaagt er volgens Eickhout niet in de lidstaten wakker te schudden en verder te kijken dan gevestigde belangen. “Als alles bij het oude blijft heeft de EU te weinig middelen om grote uitdagingen zoals klimaatverandering, digitalisering, Europees veiligheidsbeleid en asiel- en migratiebeleid vorm te geven.”

De conservatieve manier waarop het Europees Parlement de toekomstige begroting wil vormgeven staat in schril contrast met de resolutie over nieuwe inkomstenbronnen voor de EU, zogenaamde ‘eigen middelen’. GroenLinks ziet daar goede voorstellen om middels belastingen op vervuiling en financiële transacties inkomsten te genereren die vervolgens weer kunnen leiden tot lagere betalingen van de lidstaten aan de EU. Eickhout: “Met eigen middelen worden de financiën van Europa eerlijker: het verhoogt de transparantie en verlaagt de afdracht voor de lidstaten. Bovendien zullen de lasten beter verdeeld worden: vervuilers en financiële speculanten dragen bij aan de kosten waarmee ze de samenleving opzadelen.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook