Europarlement pakt onvoldoende door met conclusies Dieselgate

STRAATSBURG, 4 april - “Of een nieuwe Dieselgate nu kan worden voorkomen valt te betwijfelen, maar in elk geval is er dankzij de enquêtecommissie veel boven tafel gekomen. Het ongedaan maken van de vervlechting van industrie met de politiek zal voor ons een van de topprioriteiten blijven.” Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na de stemming over de conclusies en aanbevelingen van de enquêtecommissie die mede op zijn initiatief werd ingesteld naar aanleiding van Dieselgate.

Eickhout is tevreden met de uitkomsten van de enquêtecommissie, maar had graag gezien dat het Parlement in wetgevende zin een stap verder was gegaan. Vandaag stemde het Europees Parlement namelijk ook over de nieuwe regels voor typegoedkeuring die bepalen of een auto de weg op mag. “De enquêtecommissie heeft een duidelijk signaal afgegeven: meer transparantie en beter markttoezicht op de tests van auto’s is noodzakelijk en dat is ook in de nieuwe wetgeving opgenomen.” Wel wijst Eickhout op het grote politiek gevecht over hoever je dit zou moeten doorvoeren. “Onafhankelijk toezicht door een onafhankelijk agentschap zou de Europese Commissie en de lidstaten volledig loskoppelen van de auto-industrie en haar belangen. Helaas durft het Parlement het echter niet aan om die banden dusdanig te verbreken.”

Volgens Eickhout kan alleen maximale onafhankelijkheid een nieuwe dieselgate voorkomen. Zijn voorstel haalde echter geen meerderheid. Eickhout: “Ik vind het onbegrijpelijk dat mijn collega-parlementariërs nu niet de conclusies van de enquêtecommissie in wetgeving omzetten.  Luchtkwaliteit is een serieuze zaak en de inwoners van Europa, die van de steden in het bijzonder dienen maximaal beschermd te worden tegen vervuilende auto’s. Dieselgate heeft aangetoond dat de industrie rare bochten maakt om haar consumenten te misleiden.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook