Europarlement scherpt maatregelen tegen belastingontwijking aan

STRAATSBURG, 4 juli - Na de stemming in Economiecommissie vorige maand werd nu ook plenair een stevige parlementaire positie over het country-by-country reporting (CBCR) gestemd, een belangrijke overwinning in de strijd tegen belastingontwijking. De wetgeving, waar Groenlinks samen met de andere groenen al jaren voor pleit, verplicht bedrijven in jaarverslagen te openbaren of multinationals in een bepaald EU-land waar het activiteiten heeft voldoende belasting betaalt. Het parlement gaat met deze inzet  nu onderhandelen met de lidstaten om tot definitieve wetgeving te komen.             

GroeLlinks wil bedrijven verplichten in jaarverslagen per land de financiële activiteiten in een bepaalde EU-lidstaat of van andere ‘risicolanden’ op te nemen. Zo wordt transparant of bedrijven fatsoenlijk belasting betalen en of hun winstbelasting in redelijke verhouding staat tot hun economische activiteiten. 

Europarlementariër Bas Eickhout is blij met de uitkomst: “Jarenlang intensief campagne voeren werpt eindelijk zijn vruchten af, transparantie over belastingen zal het veel moeilijker maken voor bedrijven om allerlei achterpoortjes te gebruiken of te gaan 'shoppen' bij lidstaten voor een zo laag mogelijk belastingtarief. Alleen Europese samenwerking kan deze race-to-the-bottom tegengaan. Uiteindelijk verliest elke lidstaat aan belastinginkomsten met de huidige praktijk.”
 
Eén minpunt is de zogenaamde safeguard clause, een voorstel van de liberale en christendemocratische fracties, om onder het mom van concurrentiegevoelige informatie elk jaar de mogelijkheid tot uitzondering te vragen op deze jaarverslagen.
 
Eickhout: “Nieuwsberichten van de afgelopen jaren hebben laten zien dat multinationals bijzonder vindingrijk zijn in het gebruiken van achterdeurtjes, het is dan ook erg bedenkelijk dat zoveel collega-MEPs dit lijken te willen faciliteren. Wij blijven ervoor strijden om ook op die achterdeur in de toekomst een grendel te zetten."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook