Europarlement stemt in met ondermaatse wetgeving voor biobrandstoffen

Na een jarenlange politieke strijd is het biobrandstoffendossier na een stemming in het Europees Parlement vandaag gesloten. Bas Eickhout, die als enige Nederlandse Europarlementariër meeonderhandelde over het wetsvoorstel, is teleurgesteld in de uitkomst.

Bas Eickhout: "De reden dat we ooit aan deze wetsherziening begonnen zijn tweeledig. Ten eerste zou er in de toekomst geen voedsel in de tank meer mogen verdwijnen. Ten tweede zou er een eind gemaakt worden aan de biobrandstoffen die schadelijk zijn voor het klimaat. Beide doestellingen zijn bij lange na niet behaald en dus stemde GroenLinks vandaag tegen. "

Het nieuw afgesproken beleid laat het gebruik van landbouwgewassen als brandstof ruimschoots toe, waardoor er geen einde gemaakt wordt aan stijgende voedselprijzen en voedselschaarste in ontwikkelingslanden.

Daarnaast zijn er veel biobrandstoffen die voor extra CO2-uitstoot zorgen omdat ze veranderingen in landgebruik (ILUC) veroorzaken. Eickhout: "Sommige gesubsidieerde biobrandstoffen zijn nog schadelijker dan de fossiele brandstoffen die ze vervangen."

Eickhout is niet te spreken over de opstelling van de EU-landen en de onderhandelingstactiek van het Europees Parlement, dat in eerste instantie een goede uitgangspositie had. “Iedereen die bij de deal betrokken is geweest, weet hoe schadelijk het huidige beleid is en toch weigert men het te veranderen. Gevestigde belangen, onder andere in de landbouwsector, wordt de hand boven het hoofd gehouden.”

Toch blijft Eickhout strijdlustig: "Deze afspraken lopen tot 2020, dus over een paar jaar krijgen we weer een kans om deze schandalige praktijken een halt toe te roepen."

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook